Menu
A+ A A-

Suspenzija referenduma u novembru

  • Objavio:   Redakcija

narodna skupstina rsPosebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH biće održana početkom novembra, saznaje "EuroBlic".

Budući da je već sada izvjesno da opozicija neće ispoštovati zahtjev vlasti i u roku od 10 dana podržati održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, izvori "EuroBlica" tvrde da bi sjednica skupštinskog kolegijuma trebalo da bude održana do kraja mjeseca i da će na njoj najvjerovatnije biti donesena odluka o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba SNSD Radovan Višković ne krije razočarenje zbog ponašanja opozicije, "koja čini sve kako bi optužila SNSD i Milorada Dodika za neuspjeh referenduma".

"Oni nama nisu bitni da bi izveli ljude da izađu na referendum. I sa njima i bez njih, sigurno će izaći 620.000, koliko je potrebno da bi referendum uspio. Međutim, bitni su koraci poslije referenduma, a oni su u zajedničkim institucijama BiH, gdje su oni vlast. Zaista je ružno da oni ne žele da učestvuju sa nama u implementaciji referenduma, a cijelo vreme potenciraju priču o tome šta poslije referenduma. Zna se šta ide poslije, borba u institucijama BiH da se neke stvari u pravosuđu BiH menjaju", rekao je Višković.

Prikupljanje potpisa

Ukoliko Nanrodna skupština Republike Srpske donese odluku u suspenziji referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Višković kaže da se neće odustati od prikupljanja potpisa protiv Suda i Tužilaštva BiH, kako su to na sastanku kod predsjednika Srpske tražili predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Ti potpisi će se dostaviti u zajedničke institucije, Sudu i Tužilaštvu BiH i visokom predstavniku kako bi se pokazalo da je u Republici Srpskoj veći dio naroda nezadovoljan radom tih institucija", rekao je Višković.

Provesti odluku

U opoziciji i dalje ostaju pri stavu da vlast treba da provede referendum o čemu je i donela odluku.

"Odluka o referendumu postoji, stupila je na snagu i treba je sprovesti. Mi smo legalisti, poštujemo odluke Narodne skupštine Republike Srpske i izaći ćemo na glasanje. Ovo što radi predsjednik Republike Srpske, proziva nekoga, ostavlja rokove i tome slično, to je čisto politikanstvo, jer on nema namjeru da provede referendum. Da je imao, ne bi odluku držao dvije i po godine u ladici", kaže poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak.

Ukoliko vlast zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine, Glamočak kaže da će Savez za promjene, nakon posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS zauzeti stav hoće li uopšte više učestvovati u njenom radu.

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com