Menu
A+ A A-

Srđevdan - granica između jeseni i zime

  • Objavio:   Redakcija

sveti sergije i vahka srdjevdanSrpska pravoslavna crkva obilježava praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu koji je u narodu poznatiji kao Srđevdan. Srpski narod smatra da je ovaj dan granica između jeseni i zime.

Danas je krsna slava posvećena Sv. Srđu i Vakhu, koji su prema legendi bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana (Marko Aurelije Valerije), savladara cara Dioklecijana (286-305).

Zbog pripadnosti hrišćanskoj vjeri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima pogubljeni su u Siriji, gdje je njihov kult uspostavljen i odakle se raširio po istoku.

Sam car Maksimilijan je naredio da im se oduzmu vojnička odijela i svi znaci časti, dostojanstva i čina. Potom ih je poslao u izgnanstvo u Aziju svom namjesniku Antiohu.

Namjesnik je pokušao da ih ubijedi da se odreknu Hrista da bi sebe spasli beščašća, muka i smrti, ali oba svetitelja ostali su čvrsti u svojoj vjeri.

Sveti Vakho izdahnuo je pod batinama namjesnikovih vojnika, a Sveti Sergije odmah potom bio je mučen i posječen u gradu Rosafu u Siriji.

Oba ova mučenika i viteza vjere Hristove stradali su oko 303. godine.

Prema jednoj legendi, prilikom prenosa moštiju Svetog Save iz Trnova, u Mileševu su prenijete i mošti Sv. Sergija i Vakha, gdje je od ranije postojao kult ovih svetitelja, o čemu svjedoče i njihove freske iz najranijeg perioda freskopisa u Mileševi.

Zemljoradnici (ratari) naročito paze da na Srđevdan ne izlaze sa volovima u polja, jer na taj dan ne valja orati. Veruje se i da danas divlje zveri bivaju pitome i krotke.

Prema predanju, Sveti Srđa, na svoj dan obilazi sve opančare, obućare i sa njima proslavlja, odnosno praznuje. Srpski narod smatra da je ovaj dan prava prirodna granica između jeseni i zime.

 

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 19 oktobar 2017 22:47
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com