Menu
A+ A A-

SPC obilježava Svetog Tomu - Tomindan

  • Objavio:   Redakcija

sveti toma tomindanSrpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju Svetog apostola Tomu, dan koji je u narodu poznatiji kao Tomindan.

Toma je bio jedan od dvanaestorice Hristovih apostola. Sveti Toma je širio hrišćanstvo najprije u Palestini, potom u Persiji i Indiji, gdje je i usmrćen kopljima.

Mošti su mu u 4. vijeku prenijete u grad Edesu, a potom u Carigrad.

Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obilježavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lijepe devojke, koja ga je iskušavala.

Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola.

Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

Narodna vjerovanja i običaji

U nekim krajevima Srbije i Republike Srpske vjeruje se da ovaj svetitelj štiti domaćinstvo od vukova. Srbi vjeruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodet, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom.

Srbi vjeruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svijetu mogao da donese i drugi potop, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan koji nije crveno slovo se obično nikud ne ide i postoji izreka "Sveti Toma, sjedi doma".

Dok se u nedjelju po Vasrksu slavi događaj vezan za "nevjerovanje" Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Njegovom sumnjom u vaskrsenje Hrista (nevjerni Toma), dobijena je potvrda najčudesnijeg događaja u hrišćanstvu.

 

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com