Menu
A+ A A-

Promovisana knjiga „Strah od guštera“

  • Objavio:   Miljan Rasevic

strah od gustera promocijaMoramo ispričati istinu da se više ne ponovi „Srbi na Srbe“ rečeno je večeras na promociji knjige „Strah od guštera“ autora Dragana Kovačevića, održanoj u Kulturnom centru Pale.

Na promociji su, osim autora, govorili protojerej-stavrofor Momir Vasiljević i profesor srpskog jezika i književnosti Branka Malinić-Čugalj.

Autor u knjizi opisuje strašnu torturu koju je lično doživjela njegova baka Jovanka kada je bila zarobljena i mučena od strane UDBA-e.

„Knjiga „Strah od guštera“ je svjedočanstvo o jednim ružnim i zlim vremenima i počast ljudima koji su trpjeli zbog zlih vremena. Sam naziv knjige potiče od jedne stare srpske izreke, koja glasi: Koga su zmije ujedala i guštera se boji“, istakao je Kovačević.

On je dodao da je glavnik lik romana njegova baka Jovanka, koju su kao trudnu ženu privodili i mučili, samo iz razloga što je njen brat bio pripadnik četničke jedinice.

Recezent knjige protojerej-stavrofor Momir Vasiljević istakao je da je u jednom dahu pročitao knjigu i divio se autorevoj odvažnosti, i onome o čemu se dugo ćutalo, odnosno o hrabrosti njegove bake koja je podnosila torturu i njemu o svemu pričala.

Vasiljević je dodao da mu se posebno svidjelo to što autor knjige ni u jednoj rečenici nije iskazao mržnju, skrivao je počinioce, ali je htio da istina izađe na svjetlo dana.

Promociju je upotpunio nastup dramsko-recitatorske sekcije sa besjedništvom Srednjoškolskog centra Pale, koji su recitovali dijelove iz romana.

Autor knjige Dragan Kovačević rođen je 1987. godine, a po zanimanju je diplomirani novinar i živi u rodnom Čajniču.

Knjigu je napisao nakon završetka studija 2011. godine. Istakao je da veliku zahvalnost duguje upravo recezentu protojereju-stavroforu Momiru Vasiljeviću.

 

 

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 05 oktobar 2017 23:20
nazad na vrh

Književnost

Radio Sa-RS