Menu
A+ A A-

Drugi dan „Lut festa“ - odigrane tri predstave

  • Objavio:   Redakcija

lut fest 17U okviru 18. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017“ danas su odigrane tri predstave, od toga dvije u Istočnom Sarajevu i jedna na Palama.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo nastupili su Pozorište lutaka iz Mostara sa predstavom „Princ iz moje ulice“, autora Nedžada Maksumića, te glumci Zavoda federacije Ljubljana i Gledališta „Glej“ sa predstavom „Luda šuma“, u režiji Ajde Ros i Petra Kusa.

Predstava „Princ iz moje ulice“ namijenjena je djeci od šest do 12 godina, a govori o problemu vršnjačkog nasilja.

Prema riječima producenta festivala Aleksandre Mitrić-Štifanić poruke se djeci prenose kroz glumačku igru, animaciju i muzičke numere.

Kada se radi o predstavi „Luda šuma“, to je muzička i lutkarska bajka za djecu, inspirisana pričom Sergeja Kozlova.

Prema riječima Štifanićeve, to je zvučno „šumsko“ pozorište u kojem šumske ploče, grane, korijeni i šumsko voće postaju muzički instrumenti, lutke ili dijelovi scenografije.

Pored ove dvije predstave, danas je u Istočnom Sarajevu održana i kreativna edukativna radionica „Izrada i prezentacija 3D scenografije za lutkarsko pozorište“, pod vođstvom Jovana Carana.

Caran je održao i kreativnu radionicu za izradu i animaciju marioneta, a kreativnu lutkarsku radionicu „Lisice i gavran“ predvodili su majstor za izradu lutaka Tibor Farago i dramski pedagog Tatjana Paskaš.

Sutra, 4.10.2017. na repertoaru su predstave „Pustolovine Boleta Komete“ u izvođenju banjalučkog pozorišta „Jazavac“ i „Zvezda lutalica“, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

U večernjem terminu od 19:00 časova biće održan „Omaž Radoslavu Laziću“, posvećen pokojnom profesoru Laziću, o kome bi trebalo da govori pozorišni i likovni kritičar Vojislav Vujanović.

Treća predstava u okviru „Lut festa“ za učenike osnovnih škola „Pale“ i „Srbija“ danas je odigrana u Kulturnom centru Pale, gdje je niško Pozorište lutaka iz Niša odigralo predstavu „Olovni vojnik i balerina“.

Predstava je rađena po motivima Hansa Kristijana Andersena, a u režiji i dramatizaciji Darka Kovačovskog.

 

 

Poslednji put izmenjenoutorak, 03 oktobar 2017 21:12
nazad na vrh

Radio Sa-RS