Menu
A+ A A-

Više od 130 godina postojanja sarajevskog tramvaja

  • Objavio:   Redakcija

konj vuce tramvajPrvi tramvaj u Sarajevu se pojavio 1884. godine i to je bio prvi grad na Balkanu koji je u javni saobraćaj uveo ovo prevozno sredstvo.

Od tada do danas, saobraćaj najpopularnijeg gradskog preveza u Sarajevu bio je prekinut samo u periodu odbrambeno-otadžbinskog rata (1992-1995).

Sarajevski tramvaj je jedan od najstarijih evropskih tramvaja i sastoji se od jedne linije, dužine 10,7 kilometara, koja spaja centar grada - Baščaršiju sa predgrađem Ilidžom. Današnji operater sarajevskog tramvaja je JKP GRAS, koji vodi i gradske autobuske i trolejbuske linije.

Istorija:

Sarajevo važi za prvi evropski grad koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju, a ona je otvorena za Novu 1884/85. godinu, kao probna linija za, tada budući tramvaj u Beču. Zanimljivo je da tada nije bilo električnih tramvaja, već su vagone vukli konji.

Prvi tramvaj je zvanično počeo s radom 1.1.1885. godine u 10 časova. Sva četiri vagona stajala su pred stanicom u Ferhadiji, a pred njima su se okupili zemaljski poglavar Apel, civilni adlatus Nikolić, podmaršal Buvard, generali Has i Arlov, predstojnici Zemaljske vlade i Gradsko poglavarstvo.

Cijela ova svita je zatim sjela u kola i za 13 minuta odvezla se do gradskog kolodvora „glatko, čisto, nečujno, kao na dlanu“.

Najprije su bili postavljeni uski kolosjeci, da bi 1960. godine, dolaskom tramvaja tipa PCC, pruga proširena na normalni kolosjek (1435 mm). Električni tramvaj koji danas služi kao atrakcija i koristi se u posebnim prilikama, izašao je na sarajevske ulice i prošao šinama istom trasom od tri kilometra kao i 1895. godine, od Željezničke stanice pa do Latinske ćuprije.

Prvi električni tramvaj na sarajevskim ulicama pojavio se 2. maja 1895. godine, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču. Sarajevo je bilo tada prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju, od jutra do sumraka.tramvaj sarajevo1

Korišteni su modeli firme „Simens-Sohukert“, a radilo se o prvim tramvajima koji su nastali u pogonima ove fabrike. Tramvaj je imao dvoje vrata, odvojene vagone za pušače i nepušače, a u početku je bilo i posebnih vagona za muškarce i žene. Ukupno je mogao primiti 24 putnika.

Građani Sarajeva nisu imali previše povjerenja u ovo prevozno sredstvo, pa su tramvaji uglavnom poluprazni kružili gradom, ali već od 1896. godine, električni tramvaj je zabilježio rekordan broj putnika. Blizu 4.000 putnika u jednom danu vozilo se tramvajem, što je 15% ukupnog stanovništva u to vrijeme.

Godine 1960. kupljeno je 50 tramvaja PCC (Presidents’ Conference Committee) Streetcar, koji su prethodno bili u upotrebi u Vašingtonu. Kasnije su se koristili češki tramvaji Tatra K2, koji su isporučeni između 1970. i početka 1980. nakon završetka rata, nabavljena su modernija vozila.

Godine 2008. Amsterdam je donirao šesnaest starih tramvaja gradu Sarajevu.

 

 

 

Dio teksta preuzet sa nasevijesti.ba i historija.ba

Foto: internet

Poslednji put izmenjenonedelja, 01 oktobar 2017 10:26
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com