Posao za podobne kandidate

Napišite komentar

srednja skola lukavica zgrada sarsPolitika je već odavno glavni faktor pri zapošljavanju u školama na području Istočnog Sarajeva, tvrdi Mirjana Kutlača u izjavi „BN“ televiziji.

Nedavno je, kako kaže, konkurisala za mjesto profesora srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža”, ali tvrdi da posao nije dobila, jer nije bila politički podobna.

Prosjek ocjena, test znanja i godine radnog staža nisu pomogli Mirjani Kutlači da dobije posao profesora srpskog jezika u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža”.

Na rang listi od sedam kandidata završila je na četvrtom mjestu, a da nešto nije u redu, kako kaže, vidjelo se na bodovima koje je dobila na intervjuu pred tročlanom komisijom.

“Kada vi poslije šest godina radnog staža dobijete jedan bod na intervjuu, to govori da ne znate ništa, da nemate nikakve komunikacijske vještine i sposobnosti. Ja smatram da imam i sa kojim pravom su uradili to”, kaže Kutlača.

Nešto ranije raspisan je i konkurs za prijem nastavnika srpskog jezika u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš”, gdje su se prijavili isti kandidati. Kandidatkinja koja je dobila posao u Srednjoškolskom centru, na rang listi u ovoj Osnovnoj školi bila je na posljednjem mjestu.

Čitava priča Kutlači je sumnjiva zbog čega joj je, kako objašnjava, sve jasnije da je riječ o političkom zapošljavanju.

„Imam informacije da se ovdje u školama zapošljavaju kandidati DNS-a. Možda griješim, ali bih voljela da se provjeri, jer se očigledno nešto dešava. Nemoguće je da kandidat koji je najlošiji, preko noći postane najbolji. Šta da čekam, da se promijeni vlast? Zašto postoji pravilnik o bodovanju kada nije ništa bitno, ako se testom i intervjuom bude sve namješteno?“, pita Kutlača.

Odgovor smo potražili od rukovodstva Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža”, ali pred kamere ne žele.

Poručuju da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravilnikom o prijemu radnika, što je, kako kažu, nedavno potvrdila i prosvjetna inspekcija.

Mirjana Kutlača tvrdi da u Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža” nisu htjeli da joj daju na uvid zapisnik sa intervjua, kao ni ostalu dokumentaciju za koju u ovoj obrazovnoj ustanovi tvrde da je u skladu sa zakonom.

Ipak, od žalbe na, kako tvrdi, očigledne malverzacije, neće odustati.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh