U snažnom zemljotresu oko 250 mrtvih

Napišite komentar

zemljotres meksiko 2017Prema posljednjim informacijama, u snažnom zemljotresu koji je u utorak pogodio Meksiko poginulo je najmanje 248 ljudi. Zemljotres magnitude 7,4 stepena po Rihteru pogodio je južni Meksiko.

U jednoj školi u glavnom gradu Meksika poginulo je 22 djece i dvije odrasle osobe, a još 30 djece i 12 odraslih se vodi kao nestalo nakon što se zbog zemljotresa srušila škola koja se nalazila u blizini epicentra potresa.

Lokalni mediji su objavili da se dio škole urušio u trenutku kada su spasioci pokušavali doći do preživjelih. Vojska, koja je odmah izašla na teren, organizovala je dopremanje boca sa kisikom, koji se  putem cijevi uvodi do djece zarobljene ispod porušenih betonskih blokova.

Nisu samo zarobljena djeca, nego su i mnogi građani glavnog grada Meksiko Sitija nestali pod ruševinama.

Zato se pretpostavlja da će broj stradalih, iako je već sada katastrofalno visok, u narednim satima još rasti.

Stotine dobrovoljaca pridružilo se potrazi na nastradalim i nestalim osobama, otkrivajući dok napreduju kroz ruševine, sve više žrtava razorne katastrofe.

Zemljotres tačno na godišnjicu iste takve katastrofe iz 1985. godine

Epicentar je zabilježen osam kilometara jugoistočno od Atencinga u državi Pueblo, na dubini od 51 km, navode agencije.

Zemljotres je pogodio gusto naseljeno područje i na snimcima se može vidjeti kako u Meksiko Sitiju padaju dijelovi zgrada. Na više mjesta u gradu uzdiže se dim, a ljudi su u strahu izašli na ulice.

Podrhtavanje tla dogodilo se nekoliko sati nakon masovnih vježbi širom zemlje u povodu godišnjice razornog potresa, koji je na današnji dan 1985. godine poravnao dijelove Meksiko Sitija i u kojem je poginulo više od 5.000 ljudi.

Prije dvije sedmice Meksiko je, takođe, pogodio zemljotres, jačine 8,1 stepeni po Rihteru, čija je energija bila oko 30 puta jača od današnjeg, ali je za sobom ostavio manje posljedice. Razlika je, prenosi Bi-Bi-Si, u tome što je novi potres zabilježen u gušće naseljenim područjima, uključujući i Meksiko Siti, koja leže na vrsti tla podložnom jačim vibracijama.

Meksiko je, inače, visoko trusno područje, jer se nalazi na spoju tri Zemljine tektonske ploče.

 

 

Posljednja izmjena srijeda, 20 Septembar 2017 20:50
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh