Sukob policije i demonstranata, uhapšeno 12 zvaničnika

Napišite komentar

protesti katalonija2Pristalice koje se zalažu za nezavisnost Katalonije sukobili su se sa španskom policijom dok su prevozili katalonske zvaničnike uhapšene u današnjim racijama.

Španska policija zaplijenila je u Kataloniji više miliona glasačkih listića koji je trebalo da budu korišćeni za referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, a koji je Madrid zabranio.

Demonstranti su pokušali da blokiraju policajce dok su odvodili IT menadžera Savijera Puiha iz odjeljenja za spoljne odnose Katalonije.

Puiha je jedan od 12 zvaničnika uhapšenih u današnjim racijama u kancelarijama regionalne vlade Katalonije. Mediji navode da su na meti uglavnom ekonomske institucije.

Demonstranti su takođe pokušali da blokiraju policijsko vozilo, usljed čega je došlo do guranja, međutim nije bilo hapšenja ni povrijeđenih.

Ranije danas, uhapšen je i visoki finansijski zvaničnik Katalonije, Јusep Maria Hove.

Policija i vlasti su odbili da pruže više detalja o današnjoj akciji, rekavši da je sudija akciju proglasio tajnom.

AP navodi da akcija predstavlja dio napora da se stane na kraj planiranom referendumu o nezavisnosti Katalonije zakazanom za 1. oktobar.

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je da je Vlada Španije uvela de fakto vanredno stanje u Kataloniju, misleći na niz mjera koje je Madrid preduzeo.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh