Deficit u budžetu ugrožava MMF

Napišite komentar

vlada rs zgrada 5Održavanje fiskalne i finansijske stabilnosti BiH je, uz provođenje ključnih ekonomskih reformi, jedan od osnovih i najvažnijih razloga za aranžman sa MMF-om.

Imajući u vidu revizorske izvještaje na svim nivoima za 2016. godinu, jasno je da je Savjet ministara BiH osiguralo finansijsku i fiskalnu stabilnost, dok je istovremeno evidentan rast zaduživanja na nivou entiteta. 
 
Posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj je prema izvještaju revizora za 2016. godinu, deficit dosegao iznos od skoro 145 miliona KM, što je u potpunoj suprotnosti sa ključnim ciljevima definisanim u pismu namjere potpisanog sa MMF-om.

Pitanje je da li će biti moguće sačuvati vjerodostojnost aranžmana sa MMF-om bez precizne analize i stvarnog uvida u visinu deficita o kojem glavni revizor Republike Srpske i Vlada Srpske imaju različita stajališta. 
 
U međuvremenu je revizorski izvještaj postao osnovni razlog krize u radu Narodne skupštine Republike Srpske, jer opozicija u Srpskoj vjeruje u njegovu istinitost dok SNSD pokušava da ospori navode iz izvještaja koji govore o izrazito visokom deficitu kao i brojnim drugim slabostima u fiskalnom i finansijskom sistemu Srpske.

Zbog toga je MMF i iskazao zabrinutost da može doći do daljeg porasta deficita na nivou Srpske, i posljedičnog ugrožavanja ukupne finansijske i fiskalne stabilnosti BiH. 
 
Ako bi se dogodio takav nepovoljan scenario, to bi moglo ugroziti nastavak aranžmana sa MMF-om. 
 
Zbog toga će BiH uskoro posjetiti i šef misije MMF-a Nedim Ilahi kako bi se uvjetio u stvarno stanje deficita u Republici Srpskoj i ukupnu realizaciju obaveza BiH u vezi sa akcizama i jačanjem bankarskog sektora, a u cilju realizacije naredne tranše MMF-a za BiH.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh