Menu
A+ A A-

Trojici radnika pozlilo, nastavljen šesti dan štrajka Željezničara

  • Objavio:   Redakcija

strajk zeljeznicka stanicaTrojici radnika, koji zajedno sa njih dvadesetčetvoricom štrajkuju šesti dan glađu, je pozlilo i odvezeni su kolima Hitne pomoći, saznaje ATV.

Dragan Peulić, jedan od štrajkača, saopštio je putem Facebooka da je jedan od njih operisan, drugi je primio infuziju, dok je treći štrajkač u hitnoj dobio tabletu za smanjenje pritiska.

„Utvrđeno je da nam nije uplaćeno socijalno, pošto su im svima ispostavljeni računi za zdravstvenu uslugu“, saopštio je Peulić.

Nezadovoljni željezničari štrajkuju sa zahtjevima da im se isplate naknade za topli obrok i prevoz i omogući ovjera zdravstvenih knjižica.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-djelatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje.

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom jučerašnjeg sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanje nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje.

Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

„Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju“, rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

„Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM“, rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

Tokom dana predstavnici radnika sa transparentima će prošetati Banjalukom, kako bi porazgovarali sa građanima.

„Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS“, kazao je Marin.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS