Probijen rok za odluku o tenderu za izradu elektronskih zdravstvenih kartona

fzo 1Kancelarija za razmatranje žalbi BiH još veća o žalbama firmi „Planet Soft” iz Banjaluke i „Xsenonforte” iz Sarajeva na tender Fonda zdravstvenog osiguranja RS za izradu elektronskog zdravstvenog kartona i knjižice, težak oko 23 miliona KM, iako je rok za odluku prošao još krajem avgusta.

Ovu informaciju potvrdili su i u FZO RS napominjući da, iako je rok za odlučivanje mjesec dana, a tender je obustavljen 31. jula, odgovore nadležnih čekaju mnogo duže.

„Odgovor Kancelarije za žalbe još nismo dobili. Rok je, inače, mjesec dana, ali najčešće duže čekamo“, kazali su u FZO RS.

U Kancelariji za žalbe BiH, pak, žale se da nemaju dovoljno ljudstva koje bi ovaj posao brže radilo.

„Radimo na tri lokacije i imamo mnogo žalbi. Ovaj predmet još je u toku i očekujemo rješenje na nekoj od narednih sjednica“, kratko su odgovorili.

Koji je konkretno dio tenderske dokumentacije zasmetao „Xsenonforteu” i „Planet softu” niko nije želio da govori pa čak ni predstavnici ovih firmi.

„Ne bismo govorili o tome dok traje postupak. Svi čekamo odgovor Komisije pa ćemo onda znati više“, kazao je direktor „Xsenonfortea” Adel Mešić, piše „Capital“.

Zašto je IZIS u Republici Srpskoj četiri puta skuplji nego u Srbiji?

I dok službenici ne uspjevaju da rješe važna pitanja u zakonskom roku, a Fond zdravstva Republike Srpske i firme koje su se žalile čekaju odluku, i dalje se postavlja pitanje zašto bi Republika Srpska jedinstveni zdravstveni informacioni sistem trebalo da plati četiri puta skuplje nego, na primjer, Srbija.

Poređenja radi, FZO RS je spreman da se kreditno zaduži za oko 23 miliona KM kako bi izradio zdravstvene kartone i knjižice za oko milion osiguranih u Republici Srpskoj, dok je Srbija identičan sistem, za oko 6,8 miliona osiguranih, platila 5,8 miliona KM.

Prema tenderu, planirana je nabavka čak 3.000 novih računara, ali i softver kartice i čitači.

Ministarstvo zdravlja Srbije tender za izradu IZIS raspisalo je 2015. godine i tada se znalo da je potrebno umrežiti 8.000 računara.

Kako su zdravstvene ustanove većinom bile opremljene računarima, dokupljeno je samo njih 500.

 

 

nazad na vrh