Menu
A+ A A-

Proslava krsne slave Grada Istočno Sarajevo u nedjelju

  • Objavio:   Redakcija

pozivnica krsna slava gradaObilježavanje krsne slave Grada Istočno Sarajevo Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića počeće služenjem Svete arhijerejske liturgije u hramu Sv. Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u 9:00 časova.

Obred lomljenja slavskog kolača uz prigodan program, dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima biće obavljen u Konačištu „Topalović“ (Topeks) u Istočnom Novom Sarajevu od 12:00 časova.

Mitropolit Petar (svetovno Jovan Zimonjić) rođen je 24. juna 1866. godine u Grahovu, kao najmlađi sin Mare i vojvode Bogdana Zimonjića, sveštenika i učesnika Nevesinjske bitke 1875. godine.

Jovan je obrazovanje stekao u kući svoga oca, zatim se upisa u Bogosloviju u Reljevu 1883/84. godine i završio je tri godine kasnije.

Školovanje je nastavio na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Černovicu (danas Ukrajina), jedinoj takvoj visokoj školi u tadašnjoj Austrijskoj monarhiji.

Zamonašio se u manastiru Žitomisliću 6. septembra 1895. Godine, a već 7. i 8. septembra rukopoložen je za jerođakona odnosno jeromonaha od strane mitropolita Serafima (Perovića).

Za arhimandrita je imenovan 1903. godine. Od 1899. pa do oktobra 1900. godine bio je privremeni upravitelj Bogoslovskog učilišta u Reljevu.

Istakavši se radom, 20. jula 1901. godine postavljen je za konzistorijalnog savjetnika Dabrobosanske mitropolije.

Sveti arhijerejski sabor ujedinjene Srpske pravoslavne crkve izabrao je Petra za mitropolita dabrobosanskog sa sjedištem u Sarajevu, a zvanično je na taj položaj, prema tadašnjoj crkveno-pravnoj praksi postavljen, ukazom kralja od 7. novembra 1920. godine.

Dužnost je obavljao sve do svoje mučeničke smrti od strane okupatora 1941. godine, ali se ne zna tačno mjesto njegove smrti, postoji više verzija, koje se uglavnom odnose da je umro u jednom od koncetracionih logora te godine.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS