Sarajevo leži na srpskoj imovini

Napišite komentar

saborna crkva sarajevoVraćanjem imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu jezgro glavnog grada BiH opet bi bilo srpsko, a Mitropolija bogatija za više od 100 miliona maraka.

To je očigledno glavni razlog zbog koga gradska, kantonalna, pa i federalna vlast ne čine ništa konkretno da vredne nekretnine vrate onome čije su bile pre komunističke nacionalizacije.
 
Reč je o parcelama, stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, poput one u kojoj je sarajevski Ekonomski fakultet.

Na zemljištu SPC u međuvremenu su sagrađeni privatni objekti, zgrade Parlamentarne skupštine i Saveta ministara BiH, deo hotela „Holidej In“, sportske dvorane „Zetra“. Dve kapele na grobljima, među kojima je i ona u kojoj je sahranjen Gavrilo Princip, jedina su imovina koju je Grad Sarajevo memorandumom vratio SPC.

Naknada za korištenje

Iz Mitropolije daborobosanske nismo dobili odgovor na pitanja. Međutim, dugogodišnji advokat Mitropolije Duško Tomić tvrdi da njena oduzeta imovina u Sarajevu vredi bar „stotinak miliona maraka“.

„Nemojte zanemariti da SPC ima pravo da traži i naknadu za korištenje te ogromne imovine. Verujem da će novi mitropolit Hrizostom ofanzivnije nastupiti u rešavanju ovog problema. Očekujem sastanak sa njim, punomoć mi nije otkazana“, kaže Tomić.

Ističe da je proteklih godina, zajedno sa ocem Vanjom Jovanovićem, imao brojne sastanke sa gradskim i kantonalnim vlastima kao i sa srpskim predstavnicima u institucijama BiH. Svi su obećavali da će pomoći ali rezultata nema.

„Pozivamo se na zabranu diskriminacije jer su Islamskoj zajednici i Katoličkoj crkvi u Sarajevu vratili gotovo sva njihova dobra. Ako za njih nije bio neophodan zakon o restituciji, nije potreban ni za imovinu SPC“, kaže Tomić.

Na pitanje šta s objektima koji su izgrađeni na zemljištu SPC, kaže da postoje dva rešenja – da budu srušeni ili da Crkva bude obeštećena.

Iza Srba niko ne stoji

Imovina u Sarajevu nije vraćena ni SPKD „Prosvjeta“. Umesto toga, opština Stari Grad, ironično, dala im je pod simboličan zakup deo zgrade koju je „Prosveta“ sagradila 1911. u Ulici Sime Milutinovića.prosvjeta zgrada sarajevo

„Kada su 1949. ukinuta nacionalna prosvetna društva oduzeta je sva imovina i sačinjen zapisnik. Iz njega se vidi da „Prosvjeta“ u Sarajevu ima 15 objekata koji joj nisu vraćeni“, kaže njen predsednik Savo Vlaški.

Na pitanje zbog čega se Srbima u Sarajevu ne vraća oduzeta imovina, Vlaški „kao iz puške“ odgovara – iza Srba niko ne stoji, dok Hrvate podržava Vatikan, Katolička crkva i HDZ, a Islamsku zajednicu SDA. Posebno ga vređa to što pojedinci u Srpskoj osuđuju sunarodnike koji su ostali u Sarajevu i nazivaju ih „Alijinim Srbima“.

„Da smo svi otišli ne bi bio srpskog jezika, kulture. Mnogi srpski političari su bilo kod nas, uključujući Mladena Ivanića, ali je podrška bila samo deklarativna. Milorad Dodik je nedavno izjavio da u Sarajevu ima samo 1.300 Srba, a nas je ovde 13.300. Borićemo se dok smo živi da vratimo naše“, kaže Vlaški.

Ivanić poručuje da je izuzetno važno da imovina SPC u Sarajevu što pre bude vraćena.

„To je bitno, ne samo za funkcionisanje SPC, nego i za Srbe kojih je malo ostalo u Sarajevu i koji su u mnogo čemu obespravljeni. Najveći deo imovine Islamske zajednice vraćen je njoj, dok SPC na prostoru cele Federacije nije uspela da povrati svoju imovinu“, kaže Ivanić za „EuroBlic“.

Ćutanje

Odnos sarajevske vlasti prema ovom pitanju najbolje pokazuje zid na koju je naišao „EuroBlic“ u pokušaju da čuje i njihov stav.

U Gradu Sarajevu su nam rekli da je upit upućen „nadležnim službama“, ali odgovor nismo dobili. U Pres služi Vlade Kantona Sarajevu tvrde da su naš dopis prosledili u kantonalno Pravobranilaštvo, tvrdeći da je to posao za njih.

Međutim, u toj instituciji kažu da im nikakva pitanja nisu stigla, a i da jesu, to je u nadležnosti Pravobranilaštva FBiH.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh