Kvintet harmonika „Accordeus“ četvrti na Svjetskom kupu

kvintet akordeus italijaKvintet harmonika „Accordeus“ Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu u sastavu Miljana Đurović, Milica Muhadinović, Vanja Danilović, Stefan Ćeha i Nikola Pantelić osvojio je 4. mjesto na Svjetskom kupu harmonike u Italiji.

Sedamdeseto izdanje Svjetskog kupa u harmonici ove godine održano je u gradu Ozimo, u periodu od 5. do 10. septembra tekuće godine.

Vanja Danilović član kvinteta  „Accordeus“  rekla je za Sarajevo-RS da su na pomenutom kupu izveli djelo svog mentora, prof.dr Dražana Kosorića „Kolaž“, a zatim i trostavačni koncert Antonija Vivaldija „Koncert za gudače i čembalo“, kao i djelo Viktora Vlasova „Koncertni triptih na temu slike Hijeronimusa Boša Strašni sud“, 2. stav „Iskušenje“.

„Učestvovalo je 25 zemalja svijeta sa preko 500 učesnika, članova žirija i delegacija. Željela bih u ime kvinteta „Accordeus“ da se zahvalim svim sponzorima koji su nam omogućili da odemo na ovo takmičenje, koji su imali vjeru u nas, naš rad i kvalitet, te se nadamo da smo opravdali njihova očekivanja“, istakla je Danilovićeva.

Zanimljivo je to što je kvintet „Accordeus“ bio prvi ansambl koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom kupu, a pored njih predstavnici BiH u kategoriji „masters“ – solo harmonika bili su Azmir Halilović i Danijel Lovrić sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Takođe, predstavnik BiH u žiriju ove godine bio je Zoran Rakić. Naredne godine ovo takmičenje će se održati u Litvaniji.

 

 

 

Posljednja izmjena srijeda, 13 Septembar 2017 00:42
nazad na vrh