Književno veče otvorilo 11. „Dane Duška Trifunovića“

Napišite komentar

dani duska trifunovica 2017Tradicionalna književno-muzička manifestacija „Dani Duška Trifunovića“, koja se po 11. održava na Palama, počela je književnom večeri „Daljina nije ništa“, na kojoj su učestvovali pjesnici i književnici Đorđe Sladoje, Blagoje Baković, Miroslav Aleksić, Radmila Knežević, Željko Grujić i Marijana Petronić.

Prema riječima načelnika opštine Pale Boška Jugovića, Pale su nastavile da žive svoj kulturni život i dočekale da se po 11 put zaredom organizuje manifestacija posvećena velikom srpskom pjesniku Dušku Trifunoviću.

Jugović je pozvao sve građane Pala da i sutra posjete ovu manifestaciju, te time daju određen doprinos tradiciji njenog održavanja.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Marko Sikima rekao je novinarima da ova manifestacije iz godine u godinu okuplja  prijatelje, kolege i poštovaoce lika i djela Duška Trifunovića.

Sikima je istakao da će se sutra manifestacija nastaviti kroz „Dane dječije poezije“, koja počinje u 15:00 časova.

Duškov dugogodišnji prijatelj Momčilo Moša Odalović večeras je na književnoj večeri govorio stihove, praćene muzikom benda Dejane Hršum.

Odalović kaže da je Duško bio zanimljiva, autentična i dragocjena pojava srpskog pjesništva, a da je uvijek bio karakterističan kao pojava.

„Sve to što je radio, radio je svojim darom i radom, i stvaralačkim temperamentom. Bio je voljen i cenjen u svakom trenutku“, rekao je Odalović.

Pjesnik i prvi dobitnik nagrade „Duško Trifunović“ Đorđe Sladoje rekao je novinarima da mu je drago što se ova manifestacija održava većdani duska trifunovica 2017 2 11 godina, te podsjetio koliko je Trifunović bio važan u istoriji srpske poezije.

„Duška Trifunovića prevashodno treba gledati kao važnog i ozbiljnog pjesnika, iako on na ozbiljnosti nije mnogo insistirao. Pisao je poprilično „zakukuljenu“ poeziju, ali je znao da je „proturi“ narodu, a to je bila posebna vještina“, istakao je Sladoje.

 On je podsjetio na Duškov angažman na rok sceni i u dječijoj poeziji, te rekao da su mnogi zaboravili na taj dio Duškovog djela.

Sladoje kaže da je Trifunović napisao samo tih šest-sedam knjiga, vjerovatno bi bio zaboravljen, ali on je veliku popularnost, prema njegovim riječima, stekao kao tekstopisac jugoslovenskih i sarajevskih rok bendova.

„On je bio jedan od ključnih ljudi za sarajevsku rok scenu, a poslije su ga rad na televiziji i dječiji stihovi su učinili još popularnijim“, dodao je Sladoje.

 

 

 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh