Menu
A+ A A-

Na današnji dan prije 103 godine rođen patrijarh Pavle

  • Objavio:   Redakcija

patrijarh pavle protret svijecaNiko u bučnijem vijeku nije govorio tiše a da se čuo dalje. Niko nije govorio manje, a da je rekao više. Niko u bezočnije vreme nije duže i spokojnije gledao istini pravo u oči. Niko se za svoju slavu nije grabio manje.

Ovako je akademik i pjesnik Matija Bećković uobličio misao i ljubav srpskog naroda o omiljenom patrijarhu Pavlu.

Patrijarh Pavle (Gojko Stojčević) rođen je na današnji dan, Usjekovanje 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, Slavonija, u današnoj Hrvatskoj.

Gimnaziju je završio u Beogradu, Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Kao prognanik i izbjeglica u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru.

Bio je i vjeroučitelj djece izbjeglica. Zamonašen je u manastiru Blagovještenju 1948. godine, kada je rukopoložen u čin jerođakona.

Od 1949. do 1955. sabrat je manastira Rače gdje vrši razna poslušanija. U čin jeromonaha rukopoložen je 1954. godine, protosinđel je postao iste te godine, a arhimandrit 1957. godine.

U Atini je bio na postdiplomskim studijama od 1955. do 1957 godine. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. i hirotonisan u beogradskoj Sabornoj crkvi.

U raško-prizrenskoj eparhiji gradi nove hramove, obnavlja stare i porušene, često putuje, obilazi i služi u svim mjestima ove svoje eparhije.

Bavi se i naučnim radom, objavljuje radove, povremeno drzi predavanja. Za četrdeset četvrtog patrijarha srpskog, umjesto oboljelog patrijarha Germana, izabran je od Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve novembra 1990. godine.

Ustolicen je u nedjelju, 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijaraha ustoličen je u manastiru Pećke Patrijaršije 22. maja 1994.godine.patrijarh pavle citat1

Patrijarh srpski gospodin Pavle učinio je kanonske posjete mnogim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u zemlji i inostranstvu.

Posjetio je srpsku crkvu u Australiji, Americi, Kanadi i Zapadnoj Evropi. Bezbroj puta je pisao i intervenisao kod raznih državnika i mnogih institucija da se pomogne u rješavanju krize i uspostavljanju mira na prostorima bivše Jugoslavije.

Tim povodom imao je susrete sa predstavnicima Rimokatoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, predstavnicima Svjetskog savjeta crkava, diplomatima, državnicima, predstavnicima humanitarnih i drugih organizacija.

Posjetio je i sjedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, Bijelu Kuću u Vašintgonu gdje je sa odgovarajućim ličnostima razgovarao i iznosio činjenično stanje u vezi sa izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji.

Patrijarh srpski gospodin Pavle se upokojio u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji poslije duže bolesti, u nedjelju 15. novembra 2009. godine oko 10.45 časova.

Rano tog jutra, pričestio ga je jeromonah Metodije, a patrijarh je kasnije umro u snu.

Vlada Srbije je povodom njegove smrti proglasila trodnevnu žalost u Srbiji (16, 17 i 18. novembar 2009), a dan sahrane 19. novembar bio je dan žalosti u Beogradu, Republici Srpskoj i u distriktu Brčko.

 

 

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 11 septembar 2017 18:45
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com