Menu
A+ A A-

Radnici Željeznica Srpske počeli štrajk glađu

  • Objavio:   Redakcija

zeljeznice strajk gladjuViše od deset radnika Željeznica Republike Srpske počelo je danas tačno u podne štrajk glađu. Razlog za ponovni štrajk glađu su neisplaćene plate i naknade, javlja reporter „BN“ televizije.

Kako javlja reporter BN televizije, štrajk glađu je trebalo da počne u prostorijama željezničke stanice Banja Luka, međutim prije početka štrajka po naredbi Uprave, ulaz u stanicu je zaključan.

Ulazak u prostorije stanice je zabranjen i štrajkačima i putnicima, pa su radnici štrajk glađu započeli ispred željezničke stanice.

Radnici traže da im se isplate četiri prevoza i tri topla obroka i da im se omogući da ovjeravaju svoje zdravstvene knjižice.

Radnici su upozorili i na katastrofalnu sistematizaciju u Željeznicama, propadanje radionica za održavanje šinskih vozila i gubljenje sertifikata standarda. Problem je, rekli su radnici i što za sve propuste niko iz Uprave nije odgovarao.

Kako je ranije najavljeno, štrajkačima glađu bi u toku večeri trebalo da se pridruži još nezadovoljnih radnika ovog javnog preduzeća.

Željeznice RS nalaze su u teškoj finansijskoj situaciji, a u rukovodstvu preduzeća hoće da povećaju plate sebi, čemu se protive radnici, a za to nemaju podrčku ni u vladi.

Akumulirani gubitak tog javnog preduzeća od 240 miliona KM.

Nekoliko radnika Željeznica RS je i u martu ove godine štrajkom glađu tražilo radnička prava, ali su ga prekinuli nakon što im je predsjednik RS Milorad Dodik obećao isplatu dugovanja, ali od toga nije bilo ništa.

Štrajk radnika komentarisao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić koji je kazao da je potpuno neopravdan i da je riječ o politički izmanipulisanoj grupi ljudi od pojedinaca kojima smeta uspješan proces restrukturisanja „Željeznica Republike Srpske“.

 

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS