Srednjoškolci iz SŠC „Istočna Ilidža“ krenuli na ekskurziju

Napišite komentar

srednjoskolci busUkupno 136 učenika četvrtog razreda SŠC „Istočna Ilidža“ večeras je krenulo na ekskurziju, tokom koje će posjetiti Italiju, Francusku i Španiju.

Srednjoškolci će na putu ka Ljoret de Mar, prije povratka u Istočnu Ilidžu, proputovati kroz Hrvatsku i Sloveniju, a prva stanica će im biti Venecija, čuveni turistički grad i luka u sjeveroistočnoj Italiji, na Jadranskom moru.

Sigurno da će naši sugrađani imati mnogo toga zanimljivog da vide u ovom italijanskom gradu, izgrađenom na 118 malih ostrva u laguni, na ušću rijeke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umjesto ulica.

Na putu ka Francuskoj, prije izlaska iz Italije, posjetiće još jedan istorijski grad, Veronu. Verona je drugi najveći grad, poslije Venecije, u pokrajini Veneto i upravno središte istoimenog okruga Verona.

Ono zbog čega je vrijedi posjetiti i zašto baš ekskurzije prolaze kroz ovaj grad jeste jer je Verona mjesto gdje se odvijala radnja Šekspirove drame „Romeo i Julija“, u čiju čast je uređeno više mjesta u gradu, zbog ćega grad nazivaju „Gradom romantike“.

Rimska arena u Veroni je takođe jedna zanimljiva atrakcija, a potiče iz 1. vijeka. Ona je jedna od  najvećih i najbolje očuvanih spomenika iz tog vremena.

Na putovanju kroz Francusku, autobusi sa učenicima iz Istočne Ilidže proći će kroz Kneževinu Monako, gdje će posjetiti glavni grad Monte Karlo.

Monte Karlo je jedno od najbogatijih mjesta u Evropi, ovaj grad važi za glavni grad male države Monako, iako ona zvanično nema glavni grad.

U svijetu je poznat po kazinima, kockanju, glamuru i asocira na mjesto u kojem poznati i bogati provode odmor.

Tokom boravka u Španiji, srednjoškolci će posjetiti jedan od glavnih evropskih ekonomskih centara, Barselonu, koja i je jedna od glavnih meditaranskih luka.

Takođe, skoro svi koji su išli na ovakve ekskurzije znaju da ih očekuje posjeta velelepnom fudbalskom stadionu „Nou Kamp“, na kojem igra FK „Barselona“, kao i obilazak samog centra grada koji posjeduje veoma bogato kulturno i istorijsko naslijeđe, od kojih se posebno ističu djela Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera, koje je UNESKO proglasio svjetskom baštinom.

Neizbježan je obilazak katedrale „Sagrada familija“, koja oduševljava svojim izgledom, a njena gradnja bi trebala biti završena tek 2020. godine.

Posljednja destinacija prije povratka biće Ljoret de Mar, mali turistički gradić na mediteranskoj obali. Nalazi se u provinciji Đirona i drugi je po veličini grad u katalonskom okrugu Selva.

Posjeduje prelijepe pješčane plaže, mirno more, a na jednom kraju grada se nalazi srednjevijekovna tvrđava, a na drugom statua „Mornareva žena“ iz 1966. godine.

Vjerujemo da će se naši sugrađani lijepo provesti na ovom putovanju.

 

 

Posljednja izmjena nedjelja, 10 Septembar 2017 22:50
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh