Zaboravljeni na mrtvoj straži podno Romanije

Napišite komentar

mali zejtinlik nocuProđoše još jednom kroz naš kraj silne delegacije zvaničnika iz Srbije i naravno nikome ne pade na pamet da posjeti stratište gdje počiva blizu hiljadu Srba iz Sarajeva.

Obzirom da je ovo mjesto zapostavljeno i od strane države za koju su ovi borci dali živote, i nije neko čudo. Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ nastalo je kada i Republika Srpska, dakle pečat je njenog postojanja.

Oko 150.000 Srba sa teritorije sarajevskih opština Ilijaš, Dobrinja, Vogošća, Grbavica, Rajlovac, Ilidža, Hadžići i Centar, 1996. godine protjerano je sa svojih ognjišta, a mjesto za svoje bližnje koji su stradali tokom ratnih dejstava nađoše u Sokocu, u tvrdoj zemlji Romanijskoj.

Kažu da je i zemlja plakala te 1996.

Ne znam da li slučajno ili namjerno, ali ovo spomen – obilježje nikada nije uvršteno u spomenike od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku. To govori kakav je stav i odnos države i onih koji je vode prema ovom svetom mjestu.

Ostaje samo na nama običnim smrtnicima da radimo na tome da se ne zaboravi hiljadu žrtava koje počivaju na mrtvoj straži podno Romanije.

Srbijo, mati naša i tebi hvala za ovu muklu tišinu dugu skoro tri decenije.

Produži direktno do Sarajeva i ne osvrći se. Svrati do grada u kome je ova mladost nestala. Svrati do grada u kome njih više nema i ne pitaj jesu li se mogli vratiti.

„Nisu se vratili. Preko njihovih strijeljanih očiju prešli su tenkovi. Preko njihovih strijeljanih očiju. Preko njihovih izrešetanih iluzija. Sad bi bili očevi. Sad ih više nema.“

 

Autor: Svjetlana Rajić

Foto: Milenko Stanković

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh