Više od pet miliona ljudi evakuisano iz Majamija

Napišite komentar

uragan irma kuce udariUragan „Irma“, koji je po jačini svrstan u petu kategoriju na Safir-Simsonovoj skali, zahvatio je sjeverni dio obale Kube nakon što je u oluji na istoku Kariba poginula 21 osoba, a više miliona stanovnika američke države Florida priprema se za evakuaciju.

„Irma“ je na svom putu već uništila nekoliko manjih ostrva na sjeveroistoku Kariba poput Barbuda, Svetog Martina te Djevičanskih ostrva.

Neposredno nakon prolaska Irme mještani karipskih ostrva pripremaju se za dolazak nove oluje „Hoze“.

Američki Centar za praćenje uragana (NHC) saopštio je da je „Irma“ zahvatila arhipelag Kamagej udarima vjetra brzine od 260 kilometara na čas.

„Irma“ stiže na Floridu

Prema očekivanjima stručnjaka, „Irma“ će ujutru stići do Floride i izazvaće veliku štetu poplavama i udarima vjetra.

NHC u svom posljednjem saopštenju navodi da je „Irma“ trenutno udaljena oko 440 kilometar jugoistočno od Majamija.

Od 1851. godine Ameriku su zahvatila samo tri uragana kategorije pet.

„Preostaje nam veoma malo vremena. Ako ste u zoni predviđenoj za evakuaciju morate to učiniti. Ova oluja prijeti katastrofom kakvu naša država nije do sada vidjela“, rekao je guverner Floride Rik Skot.

Služba za vanredne situacije na Floridi saopštila je da je oko 5,6 miliona stanovnika dobilo naređenje za evakuaciju.

„Irma“ će pogoditi obale SAD dvije sedmice nakon uragana „Harvi“ koji je pogodio Teksas gdje je poginulo oko 60 ljudi, a procijenjena šteta u toj državi i Luizijani iznosi oko 180 milijardi dolara.

Safir—Simpsonova skala uragana klasifikacija je uragana na zapadnoj hemisferi prema maksimalnoj neprekidnoj brzini kretanja vjetra.poplave karibi evakuacija

Svi trebaju biti spremni na evakuaciju Guverner Floride Rik Skot izjavio je da bi svih 20 miliona stanovnika Floride trebalo da bude spremno na evakuaciju.

On je pozvao građane duž Zalivske obale Floride da se odmah evakuišu, jer se kurs uragana Irma blago pomjerio ka zapadu.

„Nećete preživeti ako dođe do udara. Sada je vrijeme da se evakuišete“, izjavio je Skot u Li Kauntiju na jugozapadu Floride, a prenosi agencija AP.

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster je rekao da tek treba da odluči da li će naložiti evakuaciju stanovništva zbog „Irme“, jer čeka na informacije Nacionalnog centra za uragane.

Šef američke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) Brok Long je ranije danas rekao da američki zvaničnici pripremaju opsežne mjere reagovanja na uragan Irma.

„Uragan Irma nastavlja da bude prijetnja koja će opustošiti Floridu ili neke od južnih država“, rekao je Long na pres konferenciji, prenosi Rojters.

 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh