Delegacija NS RS posjetila Memorijalni kompleks u Sankt Peterburgu

Napišite komentar

delegacija nsrs sankt peterburgDelegacija Narodne skupštine Republike Srpske, na čelu sa predsjednikom Nedeljkom Čubrilovićem, položila je vijence na spomenik u Iskariotskom memorijalnom kompleksu u Sankt Peterburgu, gdje se obilježava dan početka opsade tadašnjeg Lenjingrada 1941. godine.

U ovom memorijalnom kompleksu sahranjeno je 490.000 civila i vojnika.

Čubrilović je sa predsjednikom Zakonodavne skupštine Sankt-Peterburga Vjačeslavom S. Makarovim položio vijence na spomenik civilnim i vojnim žrtvama opsade Lenjigrada u Drugom svjetskom ratu.

„Herojska odbrana Lenjingrada istorijski je primjer snage, izdržljivosti i spremnosti na žrtvu naroda koji se borio za slobodu i svoju otadžbinu“, rekao je Čubrilović, odajući poštu žrtvama i braniocima grada - junaka koji je podnio milionske žrtve tokom trogodišnje opsade.

Vijence su danas položile i poštu stradalim odale brojne ruske delegacije, kao i delegacija iz Sankt Petergurga sa guvernerom Georgijem Poltavčenkom na čelu.

Delegacija Narodne skupštine danas je u Sankt Peterburgu posjetila i upravu preduzeća Vodokanal koje se bavi preradom, distribucijom i upravljanjem vodama u ovom gradu.

Oni su izrazili zainteresovanost da posjete Republiku Srpsku i ostvare saradnju sa Vodovodom u Banjaluci i prenesu svoja iskustva i tehnologiju.

Delegacija NSRS je prvog dana posjete Sankt-Peterburgu razgovarala sa predsjednikom Zakonodavne skupštine toga grada Vjačeslavom S. Makarovim o jačanju privredne, kulturne i naučne saradnje između Sankt-Peterburga i Republike Srpske u skladu sa Protokolom potpisanim u martu ove godine u Banjaluci.

Drugog dana posjetili su Rusku nacionalnu biblioteku i Biblioteku Ruske akademije nauka i sa rukovodstvom ovih institucija razgovarala o mogućnostima unapređenje saradnje u oblasti nauke i kulture između Republike Srpske i Sankt-Peterburga.

Uprava Ruske nacionalne biblioteke tom prilikom poklonila je Narodnoj skupštini Republike Srpske digitalno izdanje originalnog 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, a predstavnici Ruske akademije nauka poklonili su autentičnu kopiju Povelje Kulina bana.

 

Foto: RTRS

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh