Evakuacija građana Majamija u toku, sprema se veliki udar uragana

Napišite komentar

majami beach earthcamNajjači uragan koji je ikad protutnjao Atlantikom opustošio je karipska ostvra i ustrijemio se ka Floridi. Majami je u strahu!

Prvi udar „Irme“ najavljen je za subotu uveče, a već juče je najjužnija američka metropola bila poluprazna.

„Prema onome što najavljuju ovdašnji mediji, „Irma“ će imati daleko veće posledice od „Harvija“ koji je prohujao Hjustonom jer se Majami nalazi na nasutoj obali otetoj od mora. Ni najstariji poznanici sa kojima sam razgovarao ne pamte da je ikada dignuta ovakva uzbuna“, priča za „Blic“ Veljko Petrović, Užičanin koji živi u ovom velegradu.

A u njemu je totalna panika! Vlasti su naredile potpunu evakuaciju. Okrug Majami Dejd gdje Petrović živi sa porodicom broji oko 2,7 miliona stanovnika, a Užičanin procjenjuje da je barem 70 odsto njih već pobjeglo.

„U gradu je haos. Rafovi u prodavnicama su prazni! Najviše se traže voda i hrana, a lokalne i okružne televizije non-stop apeluju na građane da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama jer se ne zna koliko će pakao koji sledi potrajati. I najveći marketi su ostali bez flaširane vode. Redovi za vodu su duži nego u Srbiji devedesetih za benzin. Ogromne su kolone i na benzinskim pumpama. Florida se masovno iseljava na sever, prema državama koje nisu na okeanu“, prenosi sagovornik „Blica“.

Za one koji nemaju gdje da pobegnu, obezbjeđena su skloništa u Majamiju. U njih je već sklonjeno na hiljade beskućnika. Posebna skloništa se spremaju za kućne ljubimce.

„U delu grada gde sam ja, većina živi u iznajmljenim apartmanima, tako da ne mare previše za imovinu. Najviše strahuju da će poplava koja neminovno sledi blokirati bankarski sistem, te ljudi masovno dižu novac sa bankomata. Na obližnjoj železničkoj stanici nikada nisam video više ljudi. Zvanična je preporuka da se autoputevi ne koriste u popodnevnim satima jer može doći do zakrčenja od reke automobila koja odlaze iz Floride. Aviokompanije su pretrpane zahtevima za letove, a aerodrom će od subote ujutro biti zatvoren, a škole i sve javne institucije su već zatvorene. Državne vlasti su izdale zvaničnu naredbu da niko nema obavezu da ide na posao i da nijedan poslodavac ne sme naterati nekoga da radi. Savet je da se automobili sklone u javne garaže koje su za ovu priliku besplatne“, kaže Petrović koji stanuje od jednom od nebodera u naselju Brikel, za koji se očekuje da će izdžati nalete „Irme“.

Čuveni Majami Bič, nastavlja sagovornik „Blica“ je evakuisan, zabranjen je prilaz plažama, turistima je preporučeno da skrate svoje odmore i da se što prije evakuišu. Mobilisane su sve policijske i vatrogasne jedinice kojima će u danima koji slijede pomoći dobrovoljci koji su riješeni da ostanu u Majamiju i pomognu spasiocima.

„Superluksuzni Ki Biskejn i ostala okolna ostrva su evakuisana „pod obavezno“ jer su najugroženija. Milioneri koji ovde odsjedaju već su pobjegli svojim jahtama“, prenosi iz Majamija Veljko Petrović.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh