Menu
A+ A A-

U toku radovi na uređenju i proširenju staza na Jahorini

  • Objavio:   Miljan Rasevic

jahorina radovi na stazamaOnako kako je najavio vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, radovi na uređenju i proširenju postojećih staza na olimpijskoj planini su već počeli.

Nakon dugo godina konačno je počelo uređivanje, „peglanje“ i proširivanje staza koje će, prema riječima portparola OC „Jahorina“ Sanje Ćeremidžić, „rezultirati nesmetanom skijanju na manjim količinama snijega, kao i većoj bezbjednosti skijaša“.

„Trenutno su u toku pripremame staza za što uspješniju predstojeću skijašku zimsku sezonu, svi radovi i uređivanje staze se rade po FIS stanadardima, što podrazumijeva pripremanje terena, antierozivne radove, trasiranje staza, utabavanje i ravnanje skijaških terena  na tvrdoj zemljanoj podlozi“, kaže Ćeremidžićeva za naš portal.

Prema njenim riječima, menadžment OC „Jahorina“ je riješio da uska grla staze prošire na obim od 40 metara, na mjestima gdje uslovi to dozvoljavaju.

Ćeremidžićeva ističe da je ugovor o rekonstrukciji staza sklopljen još 2015. godine, ali da do sada nisu postojali adekvatni uslovi za izvođenje radova.

„Nakon uređenja staza pristupiće se drugoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a na podrazumijeva izgradnju vjetroustava na vrhu planine, koji će osim smanjivanja jačine vjetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše“, dodaje Ćeremidžićeva.

Glavni zadatak koji je v.d. OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić najavio na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara jeste ugradnja sistema za vještačko osnježavanja, te na taj način produženje zimske sezona sa 60 na 130 dana.

Međutim, da bi taj projekat vrijedan 11 miliona KM uspio, menadžment OC „Jahorina“ se mora „izboriti“ sa još jednim problemom na Jahorini, a to je rješavanje problema vodosnadbijevanja.

„Planiramo  izgraditi jezero na vrhu planine koje će imati višestruku funkciju, zimi bi koristilo za sistem za osnježavanje dok bi to ljeti bila atrakcija za turiste“, rekla je Ćeremidžićeva za Sarajevo-RS.

Sigurno da će realizacija projekta vještačkog osnježavanja donijeti višestruku korist, ne samo menadžmentu Olimpijskog centra i Vladi Republike Srpske, već i hotelijerima, ugostiteljima i svim drugim koji žive od zimskog turizma na Jahorini.

 

nazad na vrh

Radio Sa-RS