Uragan „Irma“ uništava sve pred sobom

Napišite komentar

uragan irma pustos1Uragan „Irma“, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja u istoriji, zahvatio je u srijedu francuska prekomorska ostrva Sveti Bartolomej i francusko-holandski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada prijeti Portoriku, Haitiju i Floridi.

Uragan pete kategorije, najviše na skali kojom se mjeri intenzitet uragana, kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 22 km na sat i približio se Anguli, Britanskim Djevičanskim, ostrvima istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

Centar oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i po iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin.

More snažno udara u obalu i veći dio obale je poplavljen, naglašava „Meteo France“, koji ističe da udari vjetra duvaju brzinom od 360 km/h.

Materijalne štete su već velike, rekla je Anik Džerardin, francuski ministar prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva ostrva na kojima se oko 7.000 osoba odbilo skloniti u zaklone.

Uragan se približava San Huanu u Portoriku Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u srijedu naveče putuje na Gvadelupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.

Na Svetom Martinu su četiri kuće, najsolidnije gradnje, uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

U holandskom dijelu ostrva lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju „vjetrovi jačaju, kuća se trese“, ispričao je telefonski Bruno (57), koji je preživio uragane „Hugo“, „Marylin“, „Luis“, „Gonzalo“, „Georges“ i ocijenio da je „Irma“ jači uragan od „Gonzala“ i „Marylin“.

U naletima jakog vjetra nastradao je i slavni međunarodni aerodrom Princeza Julijana poznat po tome da avioni pri slijetanju prolaze 'tik' iznad plaže.uragan irma pustos2

Sudeći po prvim fotografijama, aerodrom u Svetom Martinu je teško stradao, a svjedoci kažu da se golemo kamenje zabijalo u avione, a da su tuneli koji iz zgrade vode u avione prepolovljeni na dva dijela.

Takođe, sama zgrada je poplavljena, a pista je zatrpana pijeskom. Čak se i dijelovi same zgrade aerodroma mogu vidjeti na pisti.

Fotografije oštećenog aerodrome djelo su spasilačke ekipe koja je prva došla na mjesto događaja nakon što je „Irma“ prošla ostrvo.

Dramatično je i na ostrvima Antigua i Barbuda koje je gotovo tokom cijele godine pretrpano turistima. Ta ostrva je Irma pogodila prva i u ovom trenutku u javnost curi jako malo informacija o šteti i stradalima.

„Ono što mogu vidjeti je mnoštvo polomljenih stabala“, rekla je Keitli Mede za CNN, inače direktorica meterološkog instituta ove državice.

Međutim, najveći problem leži u činjenici da niko nema pojma što se događa na ostrvu Barbudi na kojem živi oko 1.600 ljudi.

Naime, pukle su sve linije i nikakve komunikacije između dva ostrva nema punih šest sati.

„Pokušavamo doći do nekih informacija, ali s druge strane je samo muk. Nikako ne možemo uspostaviti vezu. Sada ćemo poslati jednu ekipu da dođe na Barbudu i provjeri šta se tamo događa“, rekao je Šerod Džejms, zamjenik direktora Nacionale kancelarije za katastrofe.

barbuda uraganUragan je prisilio avion kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni putanju. Uz uragan vjetrovi duvaju 295 km/h, na mahove do 360 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC).

Uragan je, kako se čini, poštedio francusko ostrvo Guadelupe, smješteno južnije na Antilima, gdje je u srijedu ujutro izdana crvena uzbuna. Meteo-France ističe da je „Irma“ već zabilježena kao istorijski snažan uragan.

Američki predsjednik Donald Trump je za Djevičanska ostrva Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti.

Već traju evakuacije s otoka Ki Vest, na krajnjem jugu Floride. NASA je na svojim službenim stranicama objavila sniamk uragana „Irme“ u vrijeme dok se približavao ostrvima Srednje Amerike.

Hiljade ljudi evakuisano je iz najugroženijeg područja, a stanovnici su, u potrazi za nužnim namirnicama i hitnim potrepštinama, gotovo ispraznili trgovine.

 Uragan je ostavio pustoš na dijelu karipskih otoka, a sad se kreće prema Kubi na kojoj traju pripreme za njegov dolazak.

 

 

 

 

Foto: twitter.com

Posljednja izmjena srijeda, 06 Septembar 2017 22:07
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh