Menu
A+ A A-

Sukob interesa u SO Rogatica

  • Objavio:   Redakcija

rogatica so sjednica1Na posljednjoj sjednici SO Rogatica, održanoj 01. septembra, odbornici vladajuće većine okupljene oko SNSD-ovog načelnika Milorada Jagodića još jednom grubo su se narugali zakonima RS. Nezakonito izabrana zamjenica načelnika Jelena Karadžić prvo je razriješena ove dužnosti, da bi je odbornici, na istoj sjednici samo nakon pauze, ponovo imenovali na istu tu funkciju - zamjenice načelnika.

Prijedlog za imenovanje nikako nije mogao biti realizovan na istoj sjednici na kojoj je već razriješena ove funkcije, a ponovnom imenovanju morala je obavezno prethoditi sjenica opštinske Komisije za izbor i imenovanja, pa su zakoni i procedure višestruko prekršeni.

Karadžićeva je funkciju zamjenice načelnika obavljala nezakonito još od dana njenog prvog imenovanja, 01. decembra 2016. godine, zbog toga što je za ovo postavljenje bio presudan glas njene svekrve, odbornice PUP RS Vinke Pušonja.

Da su svekrva i snajka u sukobu interesa opozicioni odbornici upozoravali su već od prvog dana, vlast je to ignorisala, a nezakonitost zvanično je potvrdila i Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS svojim rješenjem broj 02-1294-C/16/17-6,O.C. dana 20. maja 2017.

Odbornica Pušonja uložila je žalbu Komisiji za žalbe RS, ali je i drugostepeni organ potvrdio da je nezakonito da svekrva bude odbornica SO a snajka zamjenica načelnika, i njenu žalbu odbio kao neosnovanu rješenjem broj 01-98-5/17 dana 14. jula 2017.

Nakon toga odbornica Vinka Pušonja imala je zakonski rok od 30 dana da razriješi sukob interesa, što nikada nije učinila.

Naprotiv, na sjednici SO Rogatica održanoj 01. septembra 2017. godine odbornica Pušonja učestvovala je u radu najvećeg zakonodavnogrjesenje rogatica1 opštinskog organa, glasala i izjašnjavala se, pa čak glasala i za to da rođena sestra njene snajke, nezakonite zamjenice načelnika opštine, bude imenovana za direktorku Centra za socijalni rad.

Jedino se, ovog puta, uzdržala od glasanja za ponovno imenovanje snajke.

Sve to odbornica Pušonja činila je uprkos tome što je Republička komisija ustanovila a Komisija za žalbe potvrdila da je:

„Odbornik u Skupštini opštine Rogatica povrijedila princip djelovanja izabranog predstavnika koji zabranjuje korištenje javne funkcije za ličnu dobit ili dobit lica koje je sa njim povezano... žalilac je postupila suprotno odredbi člana 9. tačka d) Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS kojim je zabranjeno privilegovati lica radi stranačkog ili drugog opredjeljenja, ili zbog porijekla, ličnih ili porodičnih veza.“

Sada Rogatička izvršna vlast za drugog čovjeka opštine ima po drugi put nezakonito imenovanu zamjenicu načelnika Jelenu Karadžić, a zakodavna vlast nezakonitu odbornicu Vinku Pušonja, koja nije razriješila sukob interesa u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa.

I ne samo to, nego su i svi dokumenti čiji je predlagač u proteklih 10 mjeseci bio Kabinet načelnika opštine, čiji je šef zamjenica načenika Jelena Karadžić, doneseni na nezakonit način, jer je za njih glasala i odbornica Vinka Pušonja; snajka je bila predlagač, a svekrva je usvajala najznačajnije opštinske dokumente.

Na taj način doneseni su budžet Opštine Rogatica, rebalans budžeta, svi programi, svi planovi, sve strategije, odluke o zaduživanju opštine... pa se postavlja pitanje da li je ovim nepotizmom i istrajavanjem na nezakonitim imenovanjima i vršenju funkcija apsolutno doveden u pitanje zakonit rad zakonodavne i izvršne vlasti opštine Rogatica.

Ni to nije sve

rjesenje rogatica2Pred Republičkom komisijom za utvrđivanje sukoba interesa RS u toku je potupak o otvrđivanju sukoba interesa predsjednika SO Rogatica Đoke Razdoljca koji je glasao sam za sebe, a u toku izjašnjavanja kao odbornik još uvijek je obavljao funkciju načelnika odjeljenja.

Pred Upravnom inspekcijom RS stoji neriješena prijava da načelnik Odjeljenja za privredi i društvene djelatnosti Delivoje Đerić, od aprila mjeseca ove godine, nezakonito obavlja načelničku funkciju, jer je navršio 65 godina starosti i po Zakonu o službenicima i namještenicima morao je već odavno otići u penziju.

Čeka se na Upravnu inspekciju i po pitanju zakonitosti imenovanja Jelene Kojić za načelnicu Odjeljenja za inspekcije poslove i poslove komunalne policije, jer Kojićeva ne ispunjava uslove za ovu funkciju predviđene Zakonom o komunalnoj djelatnosti RS.

Već ranije je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS utvrdilo da imenovanje zamjenika predsjednika SO Ninoslava Prelića nije bio realizovano u skladu sa zakonom, ali pravna država izuzev ove konstatacije nije preduzela nikakve dalje korake.

Upravna inspekcija ranije je utvrdila nezakonitosti prilikom imenovanja Srđana Rajaka i Dragana Leleka na funkcije načelnika odjeljenja i naložila njihovo razrješenje.

Rajak i Lelek su razriješeni načelničkih funkcija, a načelnik opštine Milorad Jagodić nakon toga ih je zaposlio u Opštinsku upravu Rogatica.

Rajak je sada zadužen za stručan rad SO, a Lelek za javne nabavke.

 

 

 

nazad na vrh

Republika Srpska

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com