SIPA uhapsila novinara osumnjičenog za falsifikovanje dokumenata

Napišite komentar

josip simicPolicijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Kreševa jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Krivotvorenje isprave“.

Iz SIPA-e je rečeno da su prilikom hapšenja pomenutog lica pretresli objekat koji koristi ta osoba s ciljem pronalska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U saopštenju se dodaje da je pretresom pronađen i privremeno oduzet određeni dokazni materijal.

Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenim licem, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu u zakonskom roku biti predata na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Prema informacijama iz medija koji su sinoć objavili vijest o ovom hapšenju navodi se da je uhapšeno lice novinar Josip Šimić, koji je navodno toko 2015. godine „iskružio“ dio teksta  u dopisu SIPA-e koji se odnosi na njega, te na to mjesto ubacio tekst u kojem je navedeno da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić prisluškuje.

Podsjećamo, nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je bez ikakvih provjera sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopštila Tadićeva, radi o vjerodostojnim razgovorima.

Prošle sedmice Šimić je takođe privođen u prostorije SIPA-e, jer se nije odazivao na pozive  za davanje iskaza.

Tada je, međutim, glavni državni tužilac Gordana Tadić, prema informacijama „Žurnala“, naredila službenicima SIPA-e da ga puste, jer je on „ključni“ svjedok njenog nezakonitog prisluškivanja.

Međutim, i sama Gordana Tadić i Tužilaštvo BiH su potvrdili da su dokumenti koje je dostavio „ključni svjedok“ – falskifikovani. 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh