Matična biblioteka organizuje izložbu „Hadži Staka Skenderova“

hadzi staka skenderova1Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske organizuje izložbu „Hadži Staka Skenderova“.

Otvaranje izložbe je u petak, 8. septembra u 13:00 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Autorke izložbe su Jelena V. Janjić, Ksenija V. Meljčakova, Biljana Babić i Natalija Milaković, a o izložbi će govoriti Slobodan Šoja i Ranko Bilinac.

Staka Skenderova potiče iz stare porodice Damjanovića (Petrovića) nazvane Skenderijašima prema turskom nazivu za Skadarski sandžak odakle se ova porodica doselila najprije u Komaran i Prijepolje početkom 19. veka, a potom u Sarajevo.

Cijeli svoj život Staka Skenderova posvetila je prosvjetnoj djelatnosti i teškoj borbi za održanje prvooosnovane djevojačke škole u Bosni i Hercegovini u kojoj je bila prva učiteljica.

Svoj višedecenijski, povučen i gotovo asketski život, Staka kruniše odlaskom u Svetu zemlju na poklonjenje Hristovom grobu. U Jerusalimu je Skenderova i zvanično primila monaški red mada je prije odlaska na hadžiluk živjela potpuno monaški.

Za Hadži Staku Skenderovu govorili su da je učiteljica ispred svog vremena. Kao prva književnica u Sarajevu napisala je djelo "Ljetopis Bosne".

Uz izložbu je urađen sveobuhvatan tematski zbornik sa bibliografijom, odnosno proširenom bibliografijom radova o Hadži Staki Skenderovoj.

Izložba „Hadži Staka Skenderova" i zbornik radova „Hadži Staka Skenderova i srpska kultura u Bosni i Hercegovini" nastali su u okviru projekta Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Staka Skenderova u srpskoj kulturnoj istoriji. Projekat je odobrilo i finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Prvi korak u ovom projektu, bilo je raspisivanje likovnog i literarnog konkursa Staka Skenderova, prva učiteljica u Bosni 15. septembra 2016. godine.

Članovi istraživačkog tima su Jelena Janjić (Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske), Biljana Babić (Filološki fakultet Univerziteta u Banjaluci), Ksenija V. Meljčakova (Institut za slavistiku Ruske akademije nauka, Moskva) i Natalja Milaković (Ruski centar „Ruski mir" Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske).

Dobitnici nagrada na pomenutom konkursu Ivana Ilić, Srednjoškolski centar „28. jun" Istočno Novo Sarajevo Sarajevo i Đorđe Kovačević iz OŠ „Sokolac", pročitaće nam odlomke iz svojih radova.

 

 

Posljednja izmjena srijeda, 06 Septembar 2017 13:05
nazad na vrh