Tri osobe uhapšene u nastavku akcije „Twins“ i „Pismo“

Napišite komentar

hapsenjeTužilac iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv tri osobe osumnjičene za krivična djela „Međunarodno navođenje na prostituciju“, „Pranje novca“ i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, saopšteno je za Sarajevo-RS iz Tužilaštva BiH.

Kako naš portal saznaje, optužnica je podnesena protiv Alije Karahasanovića (37), državljanina BiH rođenog u Njemačkoj, Atile Aksoja (Atilla Aksoy) (39), državljanina Turske rođenog u Njemačkoj i Jasmine Hodžić (26), državljanke BiH iz Tuzle.

„Optuženi se terete da su tijekom 2015.,2016., i 2017. godine, stupali u kontakt sa djevojkama u BiH i Hrvatskoj , mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac kao i organizirali pružanje istih na području Austrije i Njemačke“, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi izrađivali profile djevojaka na internet stranicama na njemačkom govornom području, u njihovo ime komunicirali sa potencijanim klijentima na njemačkom jeziku, te dogovarali datume, vrijeme i mjesto pružanja seksualnih usluga.

Žrtve u ovom kaznenom djelu bile su u teškom položaju s obzirom da  se radilo o osobama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u državama i gradovima koje ne poznaju, nisu poznavale jezik na njemačkom govornom području a njihove usluge su oglašavane  na internet stranicama koje u izvornom prevodu glase „kupi me“.

„Optuženi su od žrtava uzimali značajan iznos dobijenog novca, te je istragom utvrđeno da je počinjenjem kaznenih djela u dužem vremenskom peridu, ostvarena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 350 000 eura, od čega su značajan iznos uzimali optuženi“, dodaje se u saopštenju.

Optuženi se terete i da su novac dobijen počinjenjem kaznenih djela, koristili za kupovinu skupocjenih automobila te koristili za lične potrebe.

Ova optužnica jedan je segment aktivnosti u okviru akcija „TWINS“ i „PISMO“, a rad na predmetima se nastavlja.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh