Menu
A+ A A-

Ustoličen 61. mitripolit dabrobosanski Hrizostom

  • Objavio:   Redakcija

ustolicenje hrizostom sarajevoNjegovo visokopreosveštenstvo, novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom svečano je danas ustoličen i uveden u tron u Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Irinej sa brojnim vladikama i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je sa episkopima i sveštenicima pričestio vjerni narod u Sabornom hramu, a činom pričešća završena je Sveta arhijerejska liturgija.

Nakon toga zvanicama i vjernicima besjedom se obratio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, poslije čega je pročitana odluka Sabora SPC da na tronu daborobosanskih mitropolita sjedi mitropolit Hrizostom.

Ceremonija ustoličenja završena je besjedom mitropolita Hrizostoma, koji je rekao da sa velikim optimizmom preuzima upravljanje Mitropolijom dabrobosanskom.

Ustoličenju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar pravde Srbije Nela Kuburović, ministri u Savjetu ministara BiH i Vladi Republike Srpske, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Grada Istočno Sarajevo i opština u njegovom sastavu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i brojni drugi predstavnici vlasti u Sarajevu i BiH.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit na čelu Mitropolije dabrobosanske koju je 1220. godine utvrdio Sveti Sava.

Mitropolit Hrizostom je u prethodnih 26 godina sjedio na čelu eparhija bihaćko-petrovačke i zvorničko-tuzlanske.

 

Foto: RTRS

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com