Menu
A+ A A-

Jedinstvom i duhovnom obnovom do nacionalnog opstanka

  • Objavio:   Miljan Rasevic

hrizostom svestenstvo sokolacNovoimenovani mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je večeras na Sokocu da se svi trebamo ujediniti i duhovno obnoviti srpski narod zbog nacionalnog opstanka.

On je rekao da je ovo za Sokolac, ali i za njega lično, kao i za mitropoliju, veliki istorijski događaj.

„Sutra počinjemo služiti u Mitropoliji dabrobosanskoj moleći Boga da nam bude uspješno, da djelo koje smo radili 26 godina u eparhijama bihaćko-petrovačkoj i zvorničko-tuzlanskoj nastavimo sa Božijim blagoslovom u Mitropoliji dabrobosanskoj“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je dodao da se ne trebamo okretati u prošlost, već ka budućnosti i tome „šta treba da budemo i šta treba da predstavljamo“.

„U tom cilju ja ću služiti u toj misiji Mitropoliji dabrobosanske, na najbolji mogući način vjerujući da ću time služiti najbolje srpskom narodu, ali i svim drugim narodima u BiH“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je večeras da je od septembra 1992. godine na Sokocu privremeno sjedište Mitropolije dabrobosanske i da se na Sokocu nalazi dom za mitropolita dabrobosanskog gdje će provoditi najveći dio vremena.

„Poslije okončanja svih dešavanja od 1992. do 1995. godine stvoreni su uslovi za povratak tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja u Sarajevo, ali je sjedište Mitropolije dabrobosanske ostalo Sarajevo-Sokolac“, rekao je Bjelica novinarima.

Na prijemu novimenovanog mitropolita Hrizostoma prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predsjednik SDS Vukota Govedarica, brojno sveštenstvo, predstavnici gradske i lokalne vlasti.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ustoličiće novoimenovanovanog mitropolita dabrobosanskog sutra u Sabornoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika Hrizostom na čelo Mitropolije dabrobosanske dolazi nakon službovanja na tronu Eparhije zvorničko-tuzlanske od jula 2013. godine.

 

Poslednji put izmenjenoSubota, 02 Septembar 2017 21:53

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Društvo