Menu
A+ A A-

Patrijarh Irinej osvještao obdanište „Patrijarh Pavle“

  • Objavio:   Miljan Rasevic

irinej obdaniste osvjestanjeNjegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Gospodin Irinej danas je u Istočnom Novom Sarajevu, zajedno sa sveštenstvom SPC,  osvještao Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“, koja u ponedjeljak počinje sa radom.

Na svečanom otvaranju obdaništa u ovoj opštini, među sveštenstvom, prisustvovali su i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i episkop kanadski Mitrofan.

Otvaranju obdaništa prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnici opština u sastavu grada i predsjednici gradske i lokalnih skupština.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  rekao je da je vlast u Srpskoj izgradnjom obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu riješili jedan od najvećih infrastrukturnih problema u ovoj opštini.

Dodik je rekao je ispunjen niz obećanja, navodeći kao osnovne probleme izgradnju Administrativnog centra Vlade RS i Bolnice Istočno Sarajevo.

„Prije samo nekoliko godina osnovni problem su bili, i uvijek su nam govorili, sjedište Vlade Srpske i predstavništvo vlasti, koje je izgrađeno, bolnica u Kasindolu koja se gradi, vrtić koji smo završili, asfaltiranje ulica, izgradnja vodovoda, i danas sa ponosom možemo reći da smo sve to uradili“, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je Republika Srpska zajedno sa SPC ušla u projekat osnivanja obdaništa koje nosi ime po patrijarhu Pavlu, te da će nastojati da u svim opštinama izgrade po jedan pravoslavni vrtić u narednom periodu.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima je rekla joj je veliko zadovoljstvo što su riješili problem nedostatka obdaništa u Istočnom Novom Sarajevu.

„Drago mi je što će vrtić moći da otpočne sa radom, što je posebno značajno jer  se to uklapa u naš program razvoja predškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da smo imali prliku da vidimo kako širom Republike Srpske „niču“ novi vrtići i nova obdaništa.obdaniste lukavica otvaranje1

Cvijanovićeva je istakla da je otvaranje vrtića izuzetno važan projekat za razvoj prostora grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić izrazio je veliku zahvalnost zbog dolaska patrijarha Irineja i sveštenstva, kao i predstavnika vlasti u Srpskoj, te istakao da ono što su on i predsjednik Dodik obećali u 2015. godini je ispunjeno.

„Veliki zadatak je pred ovim ljudima koji  će rade u ovom vrtiću, ali veliki zadatak smo započeli i uspješno smo završili“, rekao je Ćosić.

On je izrazio veliku zahvalnost predsjedniku Dodiku koji je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obezbjedio milion evra za nastavak radova na rekonstrukiciji sportske dvorane i izgradnji gradskog trga, koji će, prema Ćosićevim riječima, nositi ime „Trg Republike Srbije“.

Direktor Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“ Maja Pandurević rekla je da se nada da će prva generacija u novootvorenom vrtiću mališana na kraju svog predškolskog obrazovanja ponijeti lijepe uspomene.

„Nadam se da će vjera, ljubav i nada biti putokaz u danima koji su pred nama. Imamo pet vaspitnih grupa, pet opremljenih soba uz kapacitet za 120 djece“, rekla je Pandurevićeva.

PU „Patrijarh Pavle“ sa radom će početi u ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine.

 

 

 

Poslednji put izmenjenosubota, 02 septembar 2017 21:22
nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Radio Sa-RS