„Dani Kinoteke Republike Srpske“ na Palama

dani kinoteke rsManifestacijom „Dani Kinoteke Republike Srpske“, koja će biti održana od 14. do 16. septembra na Palama, Kinoteka Srpske obilježava 25. godišnjicu od osnivanja filmskog arhiva, prvobitno u okviru javnog filmskog preduzeća „Srna film“, koje 2009. godine prerasta u republičku ustanovu kulture pod sadašnjim nazivom Javna ustanova Kinoteka Republike Srpske.

Svečani program povodom ovog jubileja biće održan 14. septembra u Kulturnom centru Pale, sa početkom u 19:00 časova.

Biće to prilika da se još jednom podsjetimo na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima i „Srna film“, prvo filmsko preduzeće Republike Srpske osnovano početkom jula 1992. godine.

Istovremeno sa osnivanjem „Srna filma“, snimaju se i prvi dokumentarni filmovi te započinje rad na stvaranju i formiranju filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske.

Poseban program posvećen sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora „Srna filma“, biće održan u petak, 15. septembra u 19:00 časova.

U okviru programa biće prikazan prvi dokumentarni film „Ljeto sam proveo“ , snimljen u produkciji „Srna filma“ 1992. godine , koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana. Biće prikazani i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda „Nebeska berba“ (1991) i „Djevojčica iz prošlog vijeka“ (1986), oba u produkciji sarajevskog „Foruma“ i TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film „Ljeto sam proveo...“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada sa 40. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji film u video selekciji iz 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Miodrag Tarana (1950 – 1993) rođen je u Trebinju. Završio je arheologiju u Beogradu. Filmom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, u rodnom Trebinju. U studentskim danima dobija nagrade u zemlji i Čehoslovačkoj, a profesionalno bavljenje filmom započinje na TV Sarajevo, gdje petnaestak godina radi kao reditelj i osvaja nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Početkom rata u BiH, u proljeće 1992. godine, dolazi na Pale, gdje učestvuje u formiranju Srpske televizije „S Kanal “, a nešto kasnije i „Srna filma“. Kamerom bilježi dešavanja na brojnim ratištima i prikuplja filmsku građu od koje nastaju i prvi dokumentarci u Republici Srpskoj.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu 1993. godine, za vrijeme održavanja Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji je tada prvi i jedini put održan izvan granica Rusije, upravo u Novom Sadu. A učešće na ovom festivalu donijelo je već tada „Srna filmu“ i prve međunarodne nagrade - Srebrnog i Bronzanog viteza za filmove „Mir u Janji“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane, te „UN pro War“ Milenka Jovanovića.

Istog dana, u 20:00 časova slijedi i retrospektiva dokumentarnih filmova „Srna filma“. Biće prikazani dokumentarci „Moj Milane“ (1995) Duška Anđića , „Suvenir“ (1998) Milovana Pandurevića, „Bukvar bukvica“ (2001) Milenka Jovanovića, „Povratak južnim planinama“ (1997) Slavka Milanovića i „Život“ (2000) Dragana Elčića.

Riječ je o filmovima i autorima koji su svojim stvaralačkim senzibilitetom uspjeli da privuku pažnju uglednih filmskih festivala i osvoje značajne nagrade, koje su „Srna filmu“ obezbijedile ugledno mjesto među producentskim kućama.

Trodnevni program završava se u subotu, 16. septembra projekcijom filma Srđe Penezića „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ , sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi. U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Jakovljević i drugi.

Film je snimljen 2016. godine u produkciji „Logos filma“; svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u „Sava centru“ u novembru prošle godine.

 

 

Za Kinoteku Republike Srpske:

Jadranka Pandurević, urednik programa

nazad na vrh