Menu
A+ A A-

„Dani Kinoteke Republike Srpske“ na Palama

  • Objavio:   Redakcija

dani kinoteke rsManifestacijom „Dani Kinoteke Republike Srpske“, koja će biti održana od 14. do 16. septembra na Palama, Kinoteka Srpske obilježava 25. godišnjicu od osnivanja filmskog arhiva, prvobitno u okviru javnog filmskog preduzeća „Srna film“, koje 2009. godine prerasta u republičku ustanovu kulture pod sadašnjim nazivom Javna ustanova Kinoteka Republike Srpske.

Svečani program povodom ovog jubileja biće održan 14. septembra u Kulturnom centru Pale, sa početkom u 19:00 časova.

Biće to prilika da se još jednom podsjetimo na vrijeme u kojem su zajedno sa Republikom Srpskom nastajale i njene institucije, među kojima i „Srna film“, prvo filmsko preduzeće Republike Srpske osnovano početkom jula 1992. godine.

Istovremeno sa osnivanjem „Srna filma“, snimaju se i prvi dokumentarni filmovi te započinje rad na stvaranju i formiranju filmskog arhiva, današnje Kinoteke Republike Srpske.

Poseban program posvećen sjećanju na filmskog reditelja Miodraga Taranu, idejnog osnivača i prvog direktora „Srna filma“, biće održan u petak, 15. septembra u 19:00 časova.

U okviru programa biće prikazan prvi dokumentarni film „Ljeto sam proveo“ , snimljen u produkciji „Srna filma“ 1992. godine , koji potpisuju Zoran Maslić i Miodrag Tarana. Biće prikazani i Taranini dokumentarci iz predratnog perioda „Nebeska berba“ (1991) i „Djevojčica iz prošlog vijeka“ (1986), oba u produkciji sarajevskog „Foruma“ i TV Sarajevo.

U istoriji kinematografije Republike Srpske dokumentarni film „Ljeto sam proveo...“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane ostaće zabilježen ne samo kao prvi dokumentarac Republike Srpske nego i kao prvi nagrađeni film, a nagrada sa 40. beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji film u video selekciji iz 1993. godine biće ujedno i prva nagrada u oblasti kulture dodijeljena autorima iz Republike Srpske.

Miodrag Tarana (1950 – 1993) rođen je u Trebinju. Završio je arheologiju u Beogradu. Filmom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac, u rodnom Trebinju. U studentskim danima dobija nagrade u zemlji i Čehoslovačkoj, a profesionalno bavljenje filmom započinje na TV Sarajevo, gdje petnaestak godina radi kao reditelj i osvaja nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Početkom rata u BiH, u proljeće 1992. godine, dolazi na Pale, gdje učestvuje u formiranju Srpske televizije „S Kanal “, a nešto kasnije i „Srna filma“. Kamerom bilježi dešavanja na brojnim ratištima i prikuplja filmsku građu od koje nastaju i prvi dokumentarci u Republici Srpskoj.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Novom Sadu 1993. godine, za vrijeme održavanja Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji je tada prvi i jedini put održan izvan granica Rusije, upravo u Novom Sadu. A učešće na ovom festivalu donijelo je već tada „Srna filmu“ i prve međunarodne nagrade - Srebrnog i Bronzanog viteza za filmove „Mir u Janji“ Zorana Maslića i Miodraga Tarane, te „UN pro War“ Milenka Jovanovića.

Istog dana, u 20:00 časova slijedi i retrospektiva dokumentarnih filmova „Srna filma“. Biće prikazani dokumentarci „Moj Milane“ (1995) Duška Anđića , „Suvenir“ (1998) Milovana Pandurevića, „Bukvar bukvica“ (2001) Milenka Jovanovića, „Povratak južnim planinama“ (1997) Slavka Milanovića i „Život“ (2000) Dragana Elčića.

Riječ je o filmovima i autorima koji su svojim stvaralačkim senzibilitetom uspjeli da privuku pažnju uglednih filmskih festivala i osvoje značajne nagrade, koje su „Srna filmu“ obezbijedile ugledno mjesto među producentskim kućama.

Trodnevni program završava se u subotu, 16. septembra projekcijom filma Srđe Penezića „Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato“ , sa Slavkom Štimcem u naslovnoj ulozi. U filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, te prvi put na filmu Helena Jakovljević i drugi.

Film je snimljen 2016. godine u produkciji „Logos filma“; svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u „Sava centru“ u novembru prošle godine.

 

 

Za Kinoteku Republike Srpske:

Jadranka Pandurević, urednik programa

nazad na vrh

Radio Sa-RS