Vladin avion kao „taksi služba“

Napišite komentar

avion republika srpskaAvion Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske nastavio je da leti još češće nego u ranijem periodu, a nadležni čine sve da te informacije sakriju od očiju javnosti.

Avion u vlasništvu Srpske letio je posljednjih mjeseci u prosjeku svaki drugi dan, ali i više puta tokom istog dana.

Nakon što su u junu bili poznati detalji letova aviona koga u žargonu zovu predsjednički, podaci o njemu iznenada su nestali sa sajta „Flightradar“, koji javno objavljuje letove civilnih aviona u svijetu, tvrdi „EuroBlic“ i dodaje da to nikako ne znači da službena „cesna“ Republike Srpske mjesecima ne leti, već da su njeni vlasnici od pomenutog sajta zatražili da ih izbriše, pod argumentom zaštite privatnosti.

Pomenuti list navodi da je dobio uvid u druge sajtove koji funkcionišu na istom principu i iz tih podataka se vidi da je avion u vlasništvu Srpske letio u prosjeku svaki drugi dan, ali i više puta tokom istog dana.

Tako je, prema pisanju „EuroBlica“, od 14. juna do 26. avgusta "predsjednički" avion obavio čak 30 letova.

Najviše se letjelo u Beograd, zatim prema Crnoj Gori i Sloveniji, ali je, kao i ranije, bilo je slijetanja na grčko ostrvo Krf, gdje je Srpska nedavno otvorila svoje predstavništvo.

List navodi da nije moguće dobiti informacije ko je sve letio tim avionom i za koje potrebe, ali datumi i destinacije na koje je letio avion se uglavnom ne poklapaju sa službenim posjetama zvaničnika Republike Srpske, pa se postavlja pitanje da li je avion korišten u privatne svrhe ili su njime prevožena treća lica.

Za avion „cesna 525“ iz budžeta Republike Srpske plaćeno je 4.870.000 američkih dolara, a javnosti je, uz hvalospjeve, predstavljen u aprilu 2008. godine.

Tada je rečeno da avion ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i da je jedan od najsavremenijih modela za VIP letove.

„Cesna“ je nabavljena iz fabrike u Kanzasu, u SAD.

List podsjeća na raniju izjavu predsjednika Republike Srpske koji je rekao da ništa nema tajno u tome i da avion Republike Srpske služi za prevoz funkcionera Republike Srpske.

„Naravno da putujem avionom. O mojim putevima imam obavezu da informišem određene organe, ali nemam obavezu da drugima govorim gdje sam bio i šta sam radio. U skladu sa zakonom koristi se avion i druga sredstva prevoza funkcionera“, izjavio je ranije Dodik odgovarajući na pitanje ko sve koristi avion Republike Srpske.

 

 

Posljednja izmjena srijeda, 30 Avgust 2017 11:30
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh