Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje Orića i Muhića

Napišite komentar

tuzilastvobihTužilaštvo BiH traži od Suda BiH da se izreknu kazne komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te „vojske“ Sabuhudinu Musiću zbog  zločina nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Tokom iznošenja završne riječi, tužilac Miroslav Janjić rekao je da je Tužilaštvo BiH, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine i da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete.

Janjić svoje tvrdnje temelji na iskazima zaštićenog svjedoka „O1“ i Ibrana Mustafića, koji je ove događaje na području Srebrenice opisao u knjizi „Planirani haos“.

On je dodao da se iskazi ovih svjedoka poklapaju sa iskazima pojedinih svjedoka odbrane.

Janjić je dodao da je zaštićeni svjedok prepoznao Orića u sudnici, kojeg je, prema njegovim riječima, viđao u ratnom periodu.

„Opisao je kako su na Petrovdan 1992. godine vođene borbene aktivnosti i trenutak kada se nalazio u Zalazju, te kako je sa udaljenosti pet do sedam metara vidio dovođenje četiri zarobljenika, koje je Orić počeo ispitivati“, rekao je Janjić.

Svjedok je rekao da je Orić više puta udario zarobljenika u prsa i u glavu, nakon čega je uzeo nož, zamahnuo i udario ga u vrat.

On je objasnio da mu je tada Zulfo Tursunović rekao da je Orić udario sudiju Slobodana Ilića i da je vidio njegovo tijelo, te da mu je iz oka curila krv.

„Nalaz vještaka Rifata Kešetovića pokazao je da je uzrok Ilićeve smrti, najvjerovatnije, trauma glave i višestruki prelomi rebara i butne kosti“, naveo je Janjić.

Prema riječima tužioca Janjića, svjedok Ibran Mustafić je ispričao da mu je u njegovom stanu, lično, Naser Orić detaljno opisao način kako je ubio sudiju Ilića.naser oric sud

„Iskaz ovog svjedoka u potpunosti je homogen sa iskazom zaštićenog svjedoka zbog čega mu se može vjerovati“, dodao je Janjić.

Tužilac Janjić je podsjetio i na iskaze svjedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića koji su se tokom napada na Zalazje sakrili na tavanu jedne kuće.

Sva trojica su potvrdili da su čuli vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će „sada oni suditi“.

Govoreći o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića, Janjić je rekao da su svjedoci bez sumnje potvrdili da su u oba zarobljenika pucali i Orić i Muhić.

Prema njegovim riječima, svjedoci su rekli da su nakon napada na Loliće 29.5.1992. godine vidjeli kako zarobljenog Milutina Miloševića bokserom udara Naser Orić, nakon čega ga ubija iz automatske puške.

Nakon Orića, u njega je pucao i Sabahudin Muhić.

Tužilac je naveo i da je svjedok Agim Mekić opisao kako je u rijeci u Lolićima pronađeno tijelo Milutina Miloševića, kojeg su mještani zakopali.

Janjić je rekao da su iskazi pet svjedoka odbrane nevjerodostojni i da im se ne može vjerovati.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 12. septembra, kada će odbrana optuženih iznijeti završne riječi.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh