Novinari u nikad gorem položaju

Napišite komentar

udruzenje novinaraU BiH je prisutno nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara, koji teško ostvaruju svoja socijalno-ekonomska prava, a sveukupno stanje u medijima danas je mnogo lošije nego ranijih godina, navela je to ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur, predstavljajući „Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH“ juče u Sarajevu.

Prema indikatoru nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara za decembar 2016. godine, BiH se našla na 65. mjestu, od ukupno 180 obuhvaćenih zemalja. 

Ombudsman je navela da se novinari u velikom broju slučajeva suočavaju sa povredama prava iz radnih odnosa, kao i da su svi subjekti obuhvaćeni istraživanjem - izvršna vlast, političke partije i novinari, ukazali da se najviše krše ekonomska prava novinara. 

„Nažalost, prisutno je nasilje, uznemiravanje i zastrašivanje novinara. Napadi na novinare predstavljaju napad na demokratiju i svaki slučaj se korišćenjem međunarodnih mehanizama može dovesti pred Evropski sud. Praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazuje da su ti slučajevi u većini riješeni u korist novinara“, rekla je ona, dodajući da se iz razgovora sa novinarima vidi da ih većina nema  zaključene ugovore o radu, nemaju pravo na sindikalno organizovanje, te pitanje jasno definisanog radnog vremena, odnosno prekovremenog rada. 

Kada je riječ o napadima na novinare, Džumhurova je istakla da su tužilaštva u BiH dobila različite odgovore koji se mogu svrstati u tri kategorije. 

„Jedna grupa tužilaštava je odgovorila da ne vodi evidenciju o profesiji oštećene strane, druga grupa pod istim okolnostima dostavila je informaciju da nema takvih evidentiranih predmeta. Treća grupa tužilaštava dostavila je potpune pokazatelje“, rekla je ona, dodajući da pitanje napada na novinare nije toliko efikasno procesuirano, iako je kao takvo prijavljeno nadležnim tužilaštvima, kao i da nisu svi napadi kod nadležnih organa i prijavljeni. 

Džumhurova je naglasila da je potrebno zakonom propisati krivično djelo napada na novinare. 

Obmudsman Nives Jukić napomenula je da je izvještaj sačinjen na osnovu preporuke Savjeta ministara BiH i uz podršku Misije OBES-a u BiH, te da su korišćene metode ankete i intervjua. 

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh