Menu
A+ A A-

Arapi bi da gaje ovce na srpskoj zemlji

  • Objavio:   Redakcija

zavidovici seloArapi u Bosni i Hercegovini imaju novu taktiku kako da otkupe srpsku zemlju. Oni su do sada to radili posredstvom Bošnjaka koji su srpskim domaćinima nudili da kupe njihovu zemlju za račun, uglavnom fiktivnih firmi u vlasništvu državljana Kuvajta, Katara i drugih zemalja.

Sada, umjesto učestalih kontakata domicilnih Bošnjaka, putem interneta i društvenih mreža nagovaraju Srbe da se uključe u projekat uzgoja ovaca, davanjem zemljišta u zakup.

„Više investitora odlučilo je da uloži novac u uzgoj ovaca, a da bi on bio realizovan potrebno je dokazati da će se zemlja, prepuštena zarastanju, ustupiti momentalno uz novčanu nadoknadu“, stoji, između ostalog, u javnom pozivu, pišu „Novosti“.

Od dostupnih informacija navedeno je još da će investitori u prvoj fazi zasnovati farme za uzgoj 15.000 ovaca i da bi projekat trebalo da započne već do kraja ove godine.

U oglasu nije navedena adresa, naziv firme ili telefon na koji se mogu javiti potencijalni ponuđači, sem imejl adrese.

Sa Srbima, razasutim nakon progona u jesen 1995. godine širom Republike Srpske, Srbije i inostranstva, koji su poslali ponudu za ustupanje parcela u Vozući, kontaktirali su Bošnjaci iz Zavidovića i Žepča i obećali im primaljive naknade, ali bez preciziranja iznosa zakupa po dunumu ili hektaru.

Pored obećanja,  nagoviještena im je i mogućnost zaposlenja na njihovoj zemlji jer, prema tvrdnjama posrednika, investitori će zaposliti u prvoj fazi 80 radnika.

Sa ustupanjem zemljišta Arapima, ne slažu se retki povratnici Srbi u Vozući i naseljima dolinom rijeke Krivaje u opštini Zavidovići, smatrajući da će to ugroziti njihovu bezbjednost na tom području.

Još su svježa sjećanja da su baš plaćenici iz islamskih zemalja, koji su djelovali u sastavu odreda „El mudžahid” pod okriljem tzv. Trećeg zeničkog korpusa, počinili strašne zločine prilikom pada ove srpske poluenklave u ruke tzv. Armije BiH.

Međutim, ono što ih zasigurno zabrinjava je činjenica da ima mnogo Srba koji bi zemlju dali u zakup, odnosno onih kojima je novac preko potreban, jer još nisu riješili stambeno pitanje nakon progona iz Vozuće.

„Zatiranje korijena i ranije smo molili Srbe sa prostora ove opštine, koja je pripala FBiH, da ne prodaju svoju zemlju, jer time zatiru korijene svog postojanja. Imali smo primjer prodaje ranije manastirske zemlje u Gostoviću, koju je porodica Ristić svojevremeno dobila na poklon, jer je njihov predak učestvovao u balkanskim ratovima i borbama na Solunskom frontu”, rečeno je  „Novostima” u zavičajnim udruženjima Zavidovićana iz Doboja i Gostovićana u Modriči, koja nastoje da za potrebe obnavljanja manastira Udrim ponovo otkupe tu zemlju od kupaca Bošnjaka.

 

 

Poslednji put izmenjenoutorak, 29 avgust 2017 12:00
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com