Osvještane spomen ploče sa imenima 536 boraca VRS

Napišite komentar

spomen ploca pale sars2Spomen ploče sa imenima 536 poginulih boraca Vojske Republike Srpske osvještane su danas u prisustvu njihovih porodica i predstavnika lokalnih vlasti.

Ploče su postavljene kraj centralnog spomenika na Trgu Republike Srpske, a na njima su upisana imena poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske i MUP-a Republike Srpske, koji su živjeli na Palama i stradali na ovdašnjim ratištima ili nekim drugim ratištima širom Srpske, ali i imena boraca koji su poginuli na drugim ratištima, a njihove porodice su doselile na Pale nakon završetka rata.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da je ovaj trg velike svetilište na koje treba da se dolazi dostojanstveno.

„Boračka organizacija uz razumijevanje opštine, Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva i Kabineta predsjednika Srpske, prije tri godine je pristupila realizaciji projekta rekonstrukcije centralnog spomenika i izgradnje novih sadržaja, među kojima je i postavljanje ovih ploča“, rekao je Parađina.

On je istakao da je Boračka organizacija opštine Pale među prvim u Srpskoj završila program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca.

Parađina je konstatovao da pitanje zapošljavanja ove kategorije stanovništva ne ide bez problema, posebno zbog izražene „partokratije“.

„Nijedna partijska knjižica ne može biti iznad poginulog borca, odnosno njegovog djeteta“, rekao je Parađina.trg republike pale sars

On je poručio da društvo i vlasti moraju pokazati više senzibiliteta prema ovim kategorijama stanovništva, prije svega onima koji su u stanju socijalne potrebe.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će opština i on kao načelnik dati maksimum kako bi se njegovalo sjećanje na poginule borce i kako bi se pomoglo njihovim porodicama.

„Da nije bilo ovih ljudi, pitanje je da li bismo i mi danas bili ovdje“, rekao je Jugović i dodao da ovo mjesto treba da se čuva i njeguje, te da mu se prilazi sa poštovanjem.

Centralni spomenik poginulim borcima na Palama podignut je prije 17 godina, a prostor na kojem se nalazi i mali park oko spomenika se zvanično zove Trg Republike Srpske.

Osvještanju spomenika, osim načelnika opštine i predstavnika Boračke organizacije, prisustvovali su i potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik SO Pale i predstavnici lokalne vlasti.

 

 

Posljednja izmjena nedjelja, 27 Avgust 2017 20:08
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh