Pojavili se lažni sertifikati za njemački jezik

Napišite komentar

ambasada njemacke sarajevoPrilikom podnošenja zahtjeva za radne dozvole ili vize u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, a za koje je potrebno priložiti dokaze o određenom nivou znanja njemačkog jezika, pojavili su se falsifikovani sertifikati koje podnosioci donose sa sobom, upozoravaju iz Ambasade Nemačke.

Kako navode, svi podnosioci zahtjeva koji se u Ambasadi pojave sa falsifikovanim sertifikatima dobiće odbijenicu.

Kako su istakli, Ambasada ukazuje na to da centri za ispitivanje „Jobcentar Maglaj“ i „Jobcentar Brčko“ reklamiraju da pripadaju telc centrima za ispitivanje, a što je, kako navode, stupanjem u kontakt sa Centralom „Telc“ demantovano.

„Osim toga, oba centra za ispitivanje navode da obavljaju TestDAF - ispite. Jedina ustanova koja u BiH posjeduje licencu za obavljanje „TestDAF“ ispita je „Goethe institut' “, naveli su oni.

Napominjemo da su „TestDAF“  ispiti koje sprovodi „TestDAF institut“ iz Hagena u Njemačkoj, i sastavni je dio Univerziteta za učenje na daljinu „Hagen“.

Ova institucija ima tesnu saradnju sa Njemačkom službom za akademsku razmjenu „DAAD“, koja je prisutna na većini univerziteta u BiH.

„Telc“ centri su škole jezika koje su dobile sertifikat od centrale u Njemačkoj da mogu izdavati jezičke sertifikate za deset svjetskih jezika, a trenutno je u ponudi 80 različitih testova.

Postoji više od 2.000 „Telc“ partnera koji su dobili sertifikate širom svijeta, više od 150 „Telc“ edukatora, kao i više od 13.000 licenciranih lica ovlaštenih za provođenje jezičkih testova.

U pokušaju stupanja u kontakt sa „Jobcentrima“ u Maglaju i Brčkom, na broj telefona u Maglaju niko se nije javljao, a za centar u Brčkom broj telefona nismo uspeli ni naći, pišu „Nezavisne“.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh