Dobitnici Zlatne palme na programu „Filmoteke“

filmoteka kanski pobjedniciNa programu trodnevne „Filmoteke“, koju Kinoteka Republike Srpske organizuje od 29. do 31. avgusta, biće prikazani ranije najavljeni filmovi „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova, „Viridijana“ Luisa Bunjuela i „Meš“ Roberta Altmana, dobitnici Zlatne palme u Kanu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Prvobitno najavljena krajem maja, za vrijeme održavanja ovogodišnjeg Kanskog festivala, „Filmoteka“ je otkazana zbog tehničkih problema, koji su u međuvremenu otklonjeni pa su se stekli uslovi da ovaj program bude održan u novom terminu.

„Filmoteka“ će biti održana u Art galeriji „G 3“ na Palama. Projekcije počinju u 20:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

Program počinje u utorak, 29. avgusta projekcijom ruskog filma sovjetske produkcije „Lete ždralovi“ Mihaila Kalatozova, koji je Zlatnom palmom nagrađen 1958. godine.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih filmova poetskog realizma u sovjetskoj kinematografiji krajem pedesetih godina prošlog vijeka, filmu u kojem je po prvi put prikazano naličje rata i to kroz korupciju, crnu berzu, izbjegavanje regrutacije. Lik Veronike, koji je ruskoj glumici Tatjani Samojlovoj donio svjetsku slavu, postao je jedan od najpopularnijih u istoriji sovjetske kinematografije.

Sljedeće večeri na programu je špansko-meksički film „Viridijana“ iz 1961. godine, u režiji Luisa Bunjuela, koji se smatra jednim od njegovih najuspješnijih filmova.

Radi se o adaptaciji romana „Halma“ španskog književnika Benita Pereze Galdoza, filmu koji snažno kritikuje crkvu, njene slabosti i licemjerje u crkvenim krugovima zbog čega su španske vlasti najprije cenzurisale završnicu filma, a zatim i zabranile njegovo prikazivanje, konfiskujući sve kopije.

Međutim, Bunjuel je uspio da jednu integralnu kopiju filma pošalje u Kan, gdje je premijerno prikazan i nagrađen Zlatnom palmom. Službeni Vatikan oštro je kritikovao Buljuelovu „Viridijanu“, nazvavši je uvredom za hrišćanstvo. Film je u Španiji prikazan tek 1977. godine.

Na kraju, u četvrtak, 31. Avgusta biće prikazana američka antiratna satira „Meš“ Roberta Altmana iz 1970. godine, sa Donaldom Saderlendom, Eliotom Guldom, Robertom Duvalom i Sali Kelerman u glavnim ulogama. Nastao prema istoimenom romanu Ričarda Hukera, film prati svakodnevni život nekolicine američkih ratnih hirurga u pokretnoj vojnoj bolnici za vrijeme Korejskog rata (aluzija na Vijetnamski rat), koji raznim šalama razbijaju strah i depresiju.

Film je inspirisao i snimanje istoimene humorističke tv serije, koja se u SAD prikazivala 11 godina. Osim Zlatne palme, film je osvojio i Oskara za najbolje adaptirani scenario te još 14 svjetskih nagrada i 20 nominacija, a 2000. godine upisan je u Američki filmski registar kao djelo od velikog značaja.

Filmski festival u Kanu jedan je od najuglednijih svjetskih filmskih festivala. Ovogodišnji, jubilarni, 70. festival održan je od 17. do 28. maja. Dobitnik ovogodišnje Zlatne palme je švedski film „Kvadrat“ u režiji Rubena Ostlunda.

nazad na vrh