SDS podnio krivičnu prijavu protiv Riste Marića

Napišite komentar

sds grb zastavaSrpska demokratska stranka (SDS) podnijela je Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu krivičnom prijavu protiv direktora JP „Šume Republike Srpske“ Riste Marića zbog, kako se navodi u saopštenju, postojanja osnova sumnje da je nezakonitim radnjama uskratio sredstva lokalnim zajednicama u iznosu oko 13,7 miliona KM.

Prema riječima potpredsjednika SDS Dragana Ćuluzana i šefa Sektora za šumarstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Danka Vučetića, Marić je počinio krivično djelo „Zloupotreba ovlaštenja u privredi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Marić „u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za preduzeće čiji je direktor, a na štetu budžeta opština Sokolac, Rogatica, Pale, Čajniče, Han Pijesak, Vlasenica, Šekovići i drugih opština izbjegao da zaključno sa 2015. godinom izmiri obaveze prema ovim lokalnim zajednicama na ime naknade za razvoj nerazvijenih dijelova Republike Srpske u iznosu od 9.696.272 KM“.

Takođe, u krivičnoj prijavi se navodi da je Marić lažnim prikazivanjem činjenica u poslovnim knjigama, godišnjim bilansima stanja i uspjeha preduzeća u neraspoređenoj dobiti prikrio obaveze prema nerazvijenim opštinama u iznosu od 4.146.891 KM, neistinito prikazujući navedeni iznos kao dobit preduzeća, a ne kao navedenu obavezu.

SDS tvrdi da je Marić iskoristio službeni položaj, iako je bio svjestan nezakonitog djelovanja u namjeri da Mašiću „pribavi korist u vidu imenovanja na mjesto direktora ŠG „Vučevica“ u julu donio Odluku o njegovom imenovanju“, te na taj način prekršio Statut JP „Šume Republike Srpske“, jer, prema njihovim riječima, „navedeno lice ne ispunjava propisane uslove“.

Ćuzulan smatra da je izborom Mašića vladajuća politička struktura izvršila politički pritisak, uz zloupotrebu policije i suprotno volji radnika, kršeći i Statut preduzeća i pozitivne zakone i interna normativna akta.

„SNSD će morati da se nauči da ova država ne može da bude partijska, nego mora biti uspostavljena vladavina prava i zakona. Mi znamo da pravosuđe ne reaguje na primjeren način na ovakve prijave, ali u suštini mi ćemo i dalje podnositi prijave i insistirati na poštivanju pravnih procedura i zakona bez obzira kakva bila sudbina tih prijava“, rekao je Ćuzulan i najavio dopunu ove krivične prijave.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh