Menu
A+ A A-

KUD „Mladost“ sa prijateljima održao Gospojinski festival folklora

  • Objavio:   Miljan Rasevic

kud mladost ulica paleDruga po redu, najvažnija aktivnost Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ sa Pala jeste i nastup u okviru Gospojinskih svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale.

KUD „Mladost“ je ove godine ugostio četiri kulturno-umjetnička društva iz neposredne blizine, regiona i Evrope, a radi se o komšijama, KUD „Romanijska Vrela“ iz Mokrog, KUD „Foča“ iz Foče, KUD „Dule Milosavljević“ iz Čačka, kao i folklorno društvo „Zespo'l folklorystyczny klekociaki“ iz poljske provincije Podlaskie.

Koreograf KUD „Mladost“ Mladen Krsman rekao je novinarima da je ovo jedna od dvije glavne aktivnosti ovog društva na Palama.

„To su godišnji koncert u decembru i nastup u okviru Gospojinskih svečanosti. Pokušavamo svakog ljeta dovesti prijatelje sa kojima nastupamo u inostranstvu, a ove godine imamo goste iz Poljske, regiona i okruženja“, rekao je Krsman.

On je istakao da se nada da će gosti i publika uživati u večerašnjem nastupu kulturno-umjetničkih društava.

Večerašnji gosti iz Srbije bili su KUD „Dule Milosavljević Žele“ iz Čačka čiji koreograf Vojin Jakovljević je rekao da su prvi put došli na Pale i da im je prvi utisak fantastičan.

„Predivno se osjećamo i provodimo, zaiste je lep gradić i lepo druženje. Večeras ćemo se predstaviti igrama iz čačanskog kraja i vranjanskog polja“, rekao je Jakovljević.

On je istakao da ovo društvo spada među deset najboljih u Srbiji, te da je na posljednjem Republičkog takmičenju osvojilo šesto mjesto.

Članica KUD „Dule Milosavljević Žele“ Mina Jeftić rekla je da su ih Paljani lijepo dočekali i da su zadovoljni gostoprimstvom.

Česti gosti i prijatelji KUD „Mladost“ je i KUD „Romanijska Vrela“ iz Mokrog, opština Pale, koje svake godine gostuje na Gospojinskim svečanostima i prema riječima koreografa Petra Stevića, nastoje da njeguju tradiciju i kulturu ovog kraja.

„Nastojimo da očuvamo tradiciju, kulturu, običaje, igre i pjesme karakteristične sa ovih krajeva. Uzajamno se pomažemo i razmjenjujemo gostovanja“, naveo je Stević.

On je istakao da ovo društvo stalno vrši upise novih članova i da su svi dobrodošli koji žele da budu dio KUD „Romanijska Vrela“.

 

Poslednji put izmenjenopetak, 25 avgust 2017 23:09
nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com