Formirati radnu grupu za izradu zakona o gradu Istočno Sarajevo

Napišite komentar

govedarica vukovic madiPredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica razgovarao je danas sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem o situaciji u lokalnim zajednicama i donošenju novog zakona o gradu Istočno Sarajevo.

Govedarica je naglasio da će SDS usprotiviti novom zakonu o gradu Istočno Sarajevo ukoliko u okviru njega bude predviđeno oduzimanje nadležnosti i finansijskih sredstava ovom gradu.

On je istakao da su na sastanku razgovarali i o pitanju zakona o gradu Istočno Sarajevo koji je donesen 1993. godine i za koji je jasno da ga treba osvježiti, ali ne na način da se gradu oduzimaju nadležnosti.

„Za taj zakon neće glasati niko ko ima odgovornost u Narodnoj skupštini Republike Srpske“, kaže Govedarica.

Predsjednik SDS kaže da očekuje formiranje radne grupe za izradu novog zakona o gradu Istočno Sarajevo da bi se onemogućilo da ovaj važan zakonski akt bude donesen „iza paravana“, kako on kaže.

„Vlada Republike Srpske, odnosno nadležno ministarstvo, treba da formira radnu grupu i predstavnik u tom tijelu treba da bude iz grada Istočnog Sarajeva, da bi ukazao na sve probleme i da bi zakon mogao da se na ozbiljan način tretira. Ovaj grad je od velikog značaja za Republiku Srpsku, kao i sve lokalne zajednice“, rekao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, posebnost i kompleksnost grada Istočno Sarajevo ogleda se u činjenici da u njegov sastav ulazi više lokalnih zajednica za razliku od gradova koji imaju isključivo jednu administraciju.

Govedarica je pozvao Vladu Republike Srpske da u budžetu za 2018. godinu odredi nivo sredstava koji je potreban za podršku organizacije Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. godine.

„Istakao bih značaju ulogu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića koji je uspio da skoro dva miliona KM za ovaj događaj obezbjedi kroz Savjet ministara“, kaže Govedarica.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković  rekao je da je pored razgovoara o novom zakonu o gradu Istočno Sarajeva, danas sa predsjednikom SDS-a razgovarao i o gradnji nove zgrade Bolnice Istočno Sarajevo.

On je izrazio veliku zahvalnost prvom čovjeku SDS-a koji, prema njegovim riječima, podržava stav da grad Istočno Sarajevo mora ostati jak i u formatu koji ima danas sa aspekta nadležnosti.

Vuković je rekao da očekuje podršku svih institucija kada se radi o organizaciji EYOF-a, te da je riječ o takmičenju koje je Istočnom Sarajevu i Sarajevu povjereno od Evropskog olimpijskog komiteta.

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh