Protjerani iz Njemačke, slobodno se šetaju BiH

Napišite komentar

sarajevo panorama sars1Blizanci Amir i Emir Hodžić, koji su uhapšeni u Njemačkoj zbog planiranja terorističkog napada i potom protjerani u BiH, ekspresno su se našli na slobodi samo sat poslije dolaska na sarajevski aerodrom.

Državljane BiH su na aerodromu dočekali istražioci Tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i saslušali ih, a zatim su pušteni da idu svojim putem.

Zakon o krivičnom postupku BiH predviđa da osumnjičeni za krivično djelo terorizma mogu biti zadržani tri dana bez odluke Suda BiH o određivanju pritvora.

Braću Hodžić je krajem jula uhapsila policija u okrugu Roštok zbog sumnje da su sa još jednom osobom i u koordinaciji sa Islamskom državom planirali da izvrše teroristički napad na teritoriji Njemačke.

Njemačke službe su kod Amira i Emira Hodžića pronašle dokaze o njihovim kontaktima sa članovima Islamske države i o ilegalnom boravku u Njemačkoj.

Sud u Njemačkoj ih je pustio na slobodu zbog prekršene procedure jer su duže nego što je dozvoljeno držani u policijskom pritvoru. Poslije toga su ponovo uhapšeni, pa je zbog opasnosti po nacionalnu bezbjednost Njemačke donesena odluka o njihovom protjerivanju.

„Njemačke službe primijetile su u julu njihov kontakt sa pripadnicima Islamske države u Siriji. Oni su od Hodžića zatražili da u Njemačkoj izvrše teroristički napad. Hodžići su zatim kontaktirali svog brata Semira koji živi u Sarajevu i obavijestili ga o razgovoru sa članovima Islamske države“, kaže naš sagovornik blizak bezbjednosnim službama.

Na zahtjev iz Njemačke, pripadnici SIPA su ispitali Hodžića u Sarajevu i pretresli mu stan.

Tom prilikom je utvrđeno da njegova nevjenčana supruga nije imala dozvolu za boravak u BiH pa je protjerana u Egipat.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kazao je da je Njemačka okarakterisala Hodžiće kao lica koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, ali da im nisu sudili jer nisu imali konkretno krivično djelo nego kontakte, zbog čega su ih i protjerali.

„Biće maksimalno tretirani od naših bezbjednosnih službi. Dok su još bili u Njemačkoj obuhvaćeni radom njihovih službi, učestvovali smo zajedno u raskrinkavanju njihovih simpatizera“, rekao je Mektić.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović kaže da je neuobičajeno da osumnjičeni za terorizam budu odmah pušteni na slobodu i da tako nešto ne bi moglo da se desi ni u jednoj drugoj državi osim u BiH.

„I na tome se vidi da u BiH postoji dvostruki standard i da sistem ne funkcioniše, osim kad su u pitanju Srbi. Pravosuđe BiH je to pokazalo i na slučaju teroriste Adema Karamuje, koji je sada u bijegu jer je pušten na slobodu poslije izricanja pravosnažne presude. Moguće je da i ovaj slučaj bude imao isti epilog“, kaže Keserović.

Ističe da je taj predmet trebalo da bude stavljen u posebnu proceduru, tim prije što se radi o krivičnim djelima koja su u ekspanziji i o opasnosti kojom je ugrožen cijeli svijet.

„Jedino se možemo pouzdati u to što će Njemačka nadzirati ovaj slučaj i neće dozvoliti propuste“, istakao je Keserović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da Tužilaštvo zajedno sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH i Njemačkoj u ovom slučaju preduzima aktivnosti u skladu sa zakonom.

Ubrzano protjerivanje

Protjerivanje je bilo najavljeno za septembar, ali su njemačke vlasti odlučile da ih protjeraju odmah.

U Sarajevo su stigli letom iz Kelna u četvrtak popodne. Tu su ih preuzeli pripadnici SIPA i službenici Tužilaštva BiH i nakon sat oslobodili.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh