Menu
A+ A A-

Nema novca za djecu oboljelu od raka

  • Objavio:   Redakcija

iskra banjalukaVlada Republike Srpske je za godinu dana iz budžeta izdvojila samo 5.000 KM za funkcionisanje kuće, za čiji je rad potrebno 57.000 KM godišnje, tvrde u Udruženju „Iskra“.

Kuća na Paprikovcu bolesnoj djeci je spas od dodatne patnje i dom u kome, u najtežim trenucima, u domaćem ambijentu, a u neposrednoj blizini bolnice, sa njima mogu boraviti roditelji, braća i sestre.

Ali, za funkcionisanje kuće nema dovoljno novca, tvrde u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“, koje je vodi ovu kuću.

„Snalazimo se i krpimo budžet donacijama. Za sada nismo imali problema, jer nam je „Elektrokrajina“ otpisala oko 6.000 KM duga za struju, a „Vodovod“ dugove za  vodu. Iz Vlade Republike Srpske nam je obećan grant za sufinansiranje rada kuće u 2017. i uvršteni smo u budžet, ali još nismo dobili ni marke“, kaže predsjednica „Iskre“ Dijana Berić.

Ona pojašnjava da im je lane od pomoći bio samo grant Ministarstva za porodicu od 5.000 KM, te da ostali prihodi potiču od donatora: pojedinaca, kompanija i nekih opština. Berićeva je pozvala opštine da pomognu donacijama jer u kući borave bolesna deca iz cele RS.

Upravnica Roditeljske kuće, Katica Kerkez, kaže da su od prošle godine, kada je otvorena, u Roditeljskoj kući boravile 34 porodice.

„Svaka porodica ima svoja apartman, a koriste i zajedničku vešernicu, dnevni boravak, igraonicu, kuhinju, trpezariju i igralište. Hranu i sredstva za ličnu higijenu obezbjeđuju sami roditelji, ali plaćamo osobu koja preko servisa čisti zajedničke prostorije, jer zbog prirode bolesti, prostor u kojem borave naša djeca mora biti potpuno čist i sterilisan“, objašnjava Kerkezova.

Uz to, valja obezbjediti i plate za dvoje zaposlenih: upravnicu kuće i psihologa, te platiti račune, obezbjediti grijanje i pobrinuti se za održavanje zgrade.

 Sve to, prema njihovoj računici , košta oko 4.700 KM mjesečno.

Za roditelje koji ovdje borave sa teško bolesnom djecom vrijednost „doma daleko od kuće“ ne može se mjeriti novcem.

Svjedoči to i mlada majka iz Prijedora, čija trogodišnja kćerkica tri dana ide na terapije, potom slijede kontrole, pa tri slobodna dana, pa opet sve ispočetka.

„Jeste da smo blizu, ali prava bi patnja u svemu ovom bila svako malo putovati sa ovako bolesnim djetetom, za koje čak i prehlada može biti kobna. Mogu zamisliti kako bi mi bilo da sam iz Čajniča ili Nevesinja“, kaže ona.

Mala bolesnica je presrećna što je ovih dana sa njom i stariji brat, koji je na raspustu i tata, koji je na godišnjem, pa je cijela porodica na okupu.

Izgradnju Roditeljske kuće iniciralo je Udruženje „Iskra“, uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Od početka projekat prate kontroverze. U decembru 2014. na donatorskoj večeri pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za gradnju kuće je prikupljeno 832.000 KM.

Dodik je tada obećao da će kuća biti završena do kraja 2015. godine, ali je ona svečano otvorena tek uoči izbora 2016. godine.

Kuća od 500 kvadrata, koštala je više od prikupljenih 823.000 KM.

Gdje je nestalo 57.600 KM?!

U Ministarstva zdravlja Republike Srpske navode da je 2016. Udruženju „Iskra“ dodijeljen grant od 57.600 KM, ali u „Iskri“ tvrde da se to ne može smatrati podrškom radu kuće, jer je novac otišao na  dugove za izgradnju kuće.

„Platili smo izvođaču radova, koji nas je tužio, i isplatili ostale dugove vezane za izgradnju, pa nam nije ostalo ništa“, kaže Dijana Berić.

nazad na vrh

Društvo

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com