Na današnji dan počela Cerska bitka

Napišite komentar

cerska bitka vojskaCerska bitka, takođe znana kao i Jadarska bitka, bila je vojni sukob između Austrougarske i Srbije, koja je počela na današnji dan 15. avgusta 1914. godine oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj blizini, kao i Šapca, tokom rane faze srpske kampanje u Prvom svjetskom ratu.

Bitka je bila dio prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći 15. avgusta kada su dijelovi srpske Kombinovane divizije I poziva naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine.

Borbe koje su uslijedile prerasle su bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca.

Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bježeći u panici.

Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila. Bitka je bila u susretu manevarskog tipa, što znači da u toku bitke nisu korišćeni rovovi, budući da su rovovi u ovom ratu korišćeni prvi put krajem 1914. godine poslije bitke na Marni.

U toku desetodnevne bitke, srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći, bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih.

Srpska pobjeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobjedu saveznika u Prvom svjetskom ratu.

 

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh