Menu
A+ A A-

Hrvatski i bh. funkcioneri trostruko plaćeniji od srpskih

  • Objavio:   Redakcija

vucic bakir ivanic kafanaPlate najviših zvaničnika u Hrvatskoj nešto su niže od slovenačkih, a na istom nivou su sa platama članova predsjedništva BiH, piše Večernji list.

U Srbiji se ovih dana u dijelu javnosti povela rasprava o platama predsjednika i premijerke te države. Tako srpski predsjednik Aleksandar Vučić mjesečno zaradi oko 1.100 evra, a mjesečna neto plataa srpske premijerke Ane Brnabić je 872 evra.

U poređenju sa susjednim zemljama, srpski najviši državni zvaničnici imaju najniže plate.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ima trostruko veću plaću od svoga srpskog kolege – oko 3.000 evra, a u istom su odnosu plate hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpske premijerke Brnabić jer Plenković mjesečno zaradi oko 2.600 evra.

Hrvatska je po visini primanja najviših političara pri vrhu u regionu, samo Slovenci plaćaju više svog predsjednika i premijera, ali ta razlika u odnosu na Hrvatsku nije velika.

Slovenački predsjednik Borut Pahor i premijer Miro Cerar mjesečno zarade oko 3.500 evra.

Uz bok platama hrvatskih političara su političari u Bosni i Hercegovini, koja ipak nije toliko ekonomski jaka kao Hrvatska. Tako tri člana Predsjedništva BiH mjesečno dobiju svaki po 2.500 evra. Mjesečna plata predsjednika Savjeta ministara BiH iznosi oko 2.300 evra.

U Crnoj Gori predsjednik mjesečno prima neto platu od 2.400 evra, a premijer oko 200 evra manje.

U Makedoniji su predsjednička i premijerska plata otprilike na nivou sa onom u Srbiji, ali ipak nešto veće i iznose 1.400 evra za predsjednika države i 1.300 evra za predsjednika Vlade.

Od drugih članica EU, a koje su po razvijenosti usporedive s Hrvatskom, najzanimljiviji je podatak o plataama rumunskog predsjednika i premijera koji mjesečno zarade oko 1.400 evra neto. Puno veće plate od njih imaju, primjera, poljska premijerka i mađarski premijer – 3.800, odnosno oko 5.000 evra.

 

nazad na vrh

Region

Radio Sa-RS

facebook_page_plugin

Sarajevo-RS.com