Odlazak kralja: Usein Bolt završio karijeru

Napišite komentar

jusein bolt 2Jusein Bolt, najbolji sprinter svih vremena, okončao je nestvarnu atletsku karijeru na Svjetskom prvenstvu u Londonu.

I to ponovo ostavivši svijet u šoku. Samo, ovoga puta nije to učinio novim najboljim rezultatom svih vremena, niti brojnim zlatnim medaljama, već suzama, zbog povrede.

A šta je razlog njegovog kraha, šta je dovelo do toga da bude, za njega „tek“, treći na 100 metara, a da u posljednjem nastupu, štafeti 4x100, skrhan bolom padne na stazi?

Priča počinje 2002. u Kingstonu, na Jamajci, gdje se tada održavao juniorski šampionat svijeta u atletici.

U skoku u vis domaćini su imali velika očekivanja, njihov Žermejn Mejson je sazreo, bio je dvije godine stariji nego što je kao 17-godišnjak 2000. godine osvojio svjetsko juniorsko srebro.

Pa opet, tada 19-godišnji Mejson morao je da se pred svojom publikom, u rodnom gradu, zadovolji bronzom.

Međutim, nisu ni on ni publika očajavali, jer se dogodilo pravo malo čudo. Klinac koji je imao samo 15 godina i 332 dana kada je na red došlo finale na 200 metara, oduševio je Jamajku.

Malo kasnije i čitavu planetu. Jusein Bolt je priredio prvi sportski šok u svojoj karijeri, jer je tako mlad postao juniorski šampion planete, u daleko starijoj, konkurenciji do 19 godina, pretrčavši 200 metara za 20,61 sekundu.

Tog dana su se „Jusa“ i Žermejn upoznali. I postali nerazdvojni prijatelji.

Mejson je znao da priča kako će Bolta njegov talenat dogurati daleko, njegova posvećenost treningu vinuti još dalje - među zvijezde, a njegova harizma omogućiti da mu se čitav svijet divi.jusein bolt 2002

Ta predviđanja bila su tačna, a pritom su bila moguća jer su njih dvojica, kao veliki drugari, često i trenirali zajedno, iako su se bavili posve različitim atletskim disciplinama.

Bolt je u Žermejnu vidio iskusnog, a uvijek vedrog priljatelja, a Mejson u Juseinu pravu malu čigru, nezaustavljivu na stazi i van nje.

Petnaest godina kasnije, Boltova karijera je okončana. Stigao je na Svjetsko prvenstvo u Londonu kao istinska legenda atletike, sa osam olimpijskih medalja, isključivo zlatnih.

Sa 11 medalja sa šampionata svijeta. Isključivo zlatnih. Stigao je da karijeru okonča u velikom stilu, ali...

Povrede zbog kojih je dozirao svoje nastupe u 2015. godine i 2016. godine, kada ih je sveo na minimalan broj, polako, ali sigurno uzimale su danak.
Iako je tek dogurao do 30. godine, a veliki je broj sjajnih atletičara koji su skoro čitavu polovinu četvrte decenije proveli uz vrhunske rezultate, „Jusa“ je morao da prikoči.

Da se posveti mahom najvećim takmičenjima, kako bi tamo gdje je najteže, i najvažnije, bio najbolji. To je do sada uspjevao, ali je u 2017. ušao sa hroničnom povredom prepona.

Nastupe je uglavnom sveo na one revijalnog tipa, pripremajući se na svojoj Jamajci za oproštaj od „kraljice sportova“ čiji je bio kralj.

Društvo mu je, naravno, često pravio Žermejn, sa kojim je počeo da radi na velikim planovima za period po okončanju karijere.

Nije slavni sprinter ni najmanje zamjerao Mejsonu što je zbog očevog porijekla 2006. godine uzeo britansko državljanstvo, i upravo Britaniji donio olimpijsko srebro u Pekingu 2008. godine.

„On je veliki čovjek, fantastičan sportista, pasoš je tu najmanje bitan. Uostalom, ispoštovao je očevu želju“, govorio je Bolt, pun razumijevanja.

Njih dvojica su već radila zajedno na filmu „Ja sam Bolt“, bilo je tu nacrta za proizvode nove robne marke, za nastupe u u muzičkoj, filmskoj industriji.

jusein bolt 3Drugari su imali planove za srećan život i poslije takmičarskih nastupa, a onda...

Žermejn Mejson je, poslije žurke na kojoj je ovog aprila bio upravo sa Boltom, riješio da kući krene na svom motoru.

Volio je da skače, volio je Juseina, a volio je i motor. Nedaleko od mesta na kome su se provodili, primjetio je da vozilo iz suprotnog smera prelazi u njegovu traku, pokušao je da ga izbjegne, ali „uspjevši“ u toj nameri - slupao se pokraj puta.

Hitna pomoć je odmah pozvana, glas o tome šta se desilo stigao je i do mjesta na kome je Bolt ostao sa kolegom sprinterom Majklom Frejterom i bivšim fudbalerom Boltona Rikardom Gardnerom, svojevremeno legendarnim reprezentativcem Jamajke.

Kada je čuo šta ste desilo, Bolt je sa dvojicom pomenutih prijatelja sjeo u kola, stigao do mjesta nesreće, ali je na oko 200 metara policija postavila barikadu, kako bi se saobraćaj zaustavio radi obavljanja uviđaja.

Jusein Bolt je, izletevši iz kola, projurio pokraj policajaca koji su ostali nepomični, kakvim su se činili mnogi dosadašnji "Jusini" rivali u sprintu. Trčao je najbrže u životu, ali... Žermejnu spasa nije bilo. Čim je dopremljen u bolnicu, lekari su konstatovali da života u njemu više nema.

I, tog 20. aprila ove godine, prije tačno 115 dana, Bolt je osjetio toliku količinu tuge da, kako su Gardner i Frejter posvjedočili lokalnim medijima, „neutješno je plakao, čini se, satima“.

Gubitak najboljeg prijatelja nije uzrokvao samo noć punu suza. Bolt je zbog toga prekinuo pripreme za Svjetsko prvenstvo u Londonu.

Najprije na dan, dva. Ali, ni trećeg dana se nije pojavio na treningu. Ni četvrtog. Ni desetog, trinaestog...

„Uh. Teško mi je bilo tada. Baš teško. Toliko me je sve to iznenadilo, da sam prekinuo pripreme. Psihički, nisam mogao da pristupim treninzima oko dvije i po sedmice. Toliko mi je trebalo da se priberem“, rekao je nedavno Bolt.

Na momente mu je, tokom skoro 20 dana pauze usred priprema, padalo na pamet da digne ruke od svega.

Ali, kako kaže, „Znam da bi Žermejn htio da izađem na stazu i dam sve od sebe“.

Kada se pribrao, pripreme je nastavio - počevši ih ispočetka. Samo, tada se već bližio kraj maja, a bližio se i početak šampionata planete.

Na njemu je Bolt, koji prvi put u karijeri nije napravio preokret u završnici trke na 100 metara, i koji je potom prvi put u karijeri zbog povrede završio finale bez plasmana, pokušao da pokaže da je i dalje onaj stari, isti.

Samo, ma koliko ga ljubitelji „kraljice atletke“ sa pravom voljeli, kralj više nikada nije bio isti. Ne poslije najtužnije trke u njegovom životu.

 

Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh