Menu
A+ A A-

Nema novca za meteorološke stanice u Palama i Istočnom Novom Sarajevu

  • Objavio:   Redakcija

meteoroloska stanicaOpštine Pale i Istočno Novo Sarajevo neće uskoro dobiti meteorološke stanice, jer Republički hidrometeorološki zavod nema novca za realizaciju tih projekata.

Na mreži Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na području Sarajevsko-romanijske regije, stanice postoje samo na Sokocu i u Han Pijesku, dok je veći dio grada Istočno Sarajevo pokriven meteorološkim stanicama koje pokriva Federalnih hidrometeorološki zavod.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske kažu da nemogućnost da opštine Pale i Istočno Novo Sarajevo po prvi put dobiju svoje meteorološke stanice nije stvar politike, već tehničke i finansijske nemogućnosti.

Međutim, svaka opština ili lokalna zajednica koja želi da postavi svoju meteorološku stanicu, to može uraditi uz tehničku podršku Zavoda.

Ranije, načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da vrijeme da se pristupi nabavci jedne meteorološke stanice, te da bi Opština mogla da uvrsti u budžet nabavku jedne stanice.

Jugović smatra da bi cifra od 20.000 do 30.000 KM mogla da se obezbjedi iz budžeta i uloži u kupovinu meteorološke stanice, koja će raditi u skaldu sa propisima Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

I načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da ova opština mora da se pozabavi pitanje projekcije vremenskih prilika, koje su ovog ljeta donijele velike klimatske promjene i toplotni talas.

Ćosić je dodao da će se konsultovati sa Hidrometeorološkim zavodom Srpske oko nabavke i postavljanja meteorološke stanice u Istočnom Novom Sarajevu.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
nazad na vrh

Radio Sa-RS